szerző:
MTI

A Global Heritage Fund jelentése szerint világszerte 12 ókori és kora középkori emlék fennmaradása is veszélybe kerülhet - írja a CNN.

A Global Heritage Fund (GHF) nevű San Franciscó-i szervezet 12 történelmi nevezetességet sorol fel frissen elkészített listáján. A listán azok az épületek szerepelnek, amelyekben maradandó károk keletkezhetnek. A GHF közben arra is emlékeztet, hogy ha jó karban tartanák ezeket az emlékeket, akkor nagy turisztikai vonzerőt jelentenének.

A 12 veszélybe került történelmi nevezetességet az elhanyagoltság és a hibás fenntartás fenyegeti. Összesen 200 fejlődő országbeli helyszín állapota kockázatos, ám 12-nél akár visszafordíthatatlan elváltozások következhetnek be a GHF szerint.

Három helyszín a Közel-Keleten található: Irakban Ninive, Palesztinában Hisám palotája, Törökországban pedig az örmények egykori központja, Ani fennmaradása kérdéses. Ani a 11. században keletkezett, Örményországhoz közeli területen fekszik. Egykor az "Ezer Templom Városának" nevezték, mára viszont az összeomlás szélére került számos épülete. Pedig Ani jelentőségét a GHF nem tudja eléggé hangsúlyozni, a szervezet ügyvezető igazgatója, Jeff Morgan szerint "Ani valószínűleg a világ tíz legfontosabb történelmi nevezetessége között van, Machu Picchuval és Angkorral együtt. Hihetetlen". Ani azonban áldozatává válhat a török-örmény ellentéteknek, a két ország határán az enyészet vár a páratlan szépségű emlékekre.

Az iraki nagyváros, Mószul közelében lévő Ninivét szintén veszély fenyegeti. Ez volt az asszír birodalom fővárosa Kr. e. 705 és 612 között. Ninivét nem a háború veszélyezteti az amerikai szervezet szerint, hanem az építésügyi előírások, amelyek nyomán az ókori település területének 40 százalékát újonnan épített létesítmények takarják. A palesztin területeken lévő épület, Hisám palotája szintén a 12 veszélyeztetett helyszín között van. Az iszlám hitű Omajjád-dinasztia idején felhúzott épületet 747 körül egy földrengés rombolta le, és akárcsak az iraki Ninivét, ezt a palotát is a városfejlesztés fenyegeti.

A GHF szerint a 12 veszélyes helyszín: Mahansrhangarh (Banglades), Mirador (Guatemala), Sans Souci-palota (Haiti), Maluti-templomok (India), Lamu (Kenya), Famagusta (Ciprus), Taxila (Pakisztán), Intramuros és Fort Santiago (Fülöp-szigetek), Kherszonészosz (Ukrajna).

MTI Tech

Digitalizálják a holt-tengeri tekercseket

Digitalizálják a holt-tengeri tekercseket, a nagyfelbontású felvételeket hamarosan ingyenesen tanulmányozhatja bárki, akinek internetes hozzáférése van - jelentette be közleményben az Izraeli Régészeti Hivatal (Israel Antiquities Authority, IAA).