szerző:
MTI

Egy ritka és veszélyeztetett gorilla-alfaj egyedeit tervezik vizsgálni cseh kutatók a kameruni vadonban.

A Cross-folyami gorilla (Gorilla gorilla diehli) a nyugati gorilla (Gorilla gorilla) egyik alfaját képezi, mely a Kamerun és Nigéria déli határán húzódó erdőségekben él. A majom a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) adatai szerint egyike a világ leginkább veszélyeztetett 25 főemlősének, teljes vad populációja becslések szerint csupán 280 egyedet tesz ki.

A háromfős cseh kutatócsapat - Tomas Junek zoológus, Marek Zdansky, a prágai állatkert gorillaszakértője és Pavla Vymyslicka, a trópusok és szubtrópusok szakértője - a gorilla-populáció viselkedését és védelmük lehetséges módszereit kutatja majd a következő hat hónapban. Junek szerint a Cross-folyami gorilla rendkívül félénk - a vadonban még sohasem sikerült lencsevégre kapni -, így az állatok becserkészése hetekbe is telhet.

A Diehli Kezdeményezés elnevezésű projekt a kameruni ERuDeF civil szervezettel való együttműködés talaján kezdődik a napokban. Az ERuDeF a Cross folyó térségének ritka ökoszisztémáit próbálja megvédeni az ország délnyugati részében. A civil szervezet és a cseh kutatócsapat egy védett terület létrehozásáért lobbizik a térségben, mely a Cross-folyami gorilla mellett számos egyéb ritka fajnak ad otthont.

hvg.hu Tech

Nem csak a természetre káros az esőerdők irtása

Egy friss kutatás szerint az őserdők tarvágása nem csak a klíma és az élővilág szempontjából okoz visszafordíthatatlan károkat, ráadásul egyáltalán nem hatékony módszer élelmiszer termesztésére sem.

MTI Tech

Máté Bence az év természetfotósa

Máté Bencének ítélték az idén az év természetfotósának járó elismerést. A GDF Suez - Az Év Természetfotósa 2010 pályázatának díjait kedden adták át Budapesten, a Magyar Természettudományi Múzeumban, ahol kiállítás is nyílt a legszínvonalasabb képekből.