szerző:
MTI

Nagy-Britanniában őrizetbe vettek egy helyi konzervatív politikust, aki a Twitter közösségi oldalon egy újságíró megkövezésére szólított fel.


A birminghami városi tanácstagot, Gareth Comptont durva üzenet elküldésének gyanújával vették őrizetbe, de később óvadék fejében szabadlábra helyezték. Médiajelentések szerint Compton egy blogrovatban fogalmazta meg felhívását:

"Lenne olyan szíves valaki halálra kövezni Yasmin Alibhai-Brownt? Ha maguk nem, akkor én sem árulom el az Amnestynek. Ez tényleg áldás lenne."

Az üzenetet (és Compton profilját) idő közben törölték
©

Egy konzervatív párti szóvivő elmondta, hogy a tanácstagnak meghatározatlan időre felfüggesztették a tagságát, megjegyezve, hogy "ez a nyelvezet elfogadhatatlan".

A politikus később eltávolította felhívását és bocsánatot kért "a félresikerült tréfáért". Compton elmondta, hogy felhívása válasz volt Alibhai-Brownnak a BBC rádiónak adott interjújára, amelyben az újságíró kifejtette, hogy politikusoknak nincs joguk emberi jogi visszaéléseket kommentálniuk, még akkor sem, ha nőket köveznek meg Iránban.

Az újságírónő, aki a liberális The Independent szerzője, a The Guardiannak elmondta, hogy Compton megjegyzését gyilkosságra való felbujtásként értelmezi. "Ha én, muszlim nőként azt írnám, hogy áldás volna, ha Comptont megköveznék, azonnal letartóztatnának" - közölte véleményét. Iránban nemzetközi tiltakozás hatására a közelmúltban függesztették fel egy házasságtörés miatt megkövezésre ítélt nő kivégzését.

MTI Világ

Megkövezésre ítélt iráni nő: az ügyészség újra megvizsgálja a gyilkossági vádat

A Szakine Mohammadi-Astiani ellen felhozott vádak közül egyértelmű elsőbbséget élvez a gyilkosságban való bűnrészesség, és az igazságszolgáltatásnak több időre lesz szüksége, hogy újra megvizsgálja az ügyet - mondta Golamhosszein Mohszeni Edzseje teheráni főügyész a megkövezésre ítélt iráni nő ügye kapcsán, amely komoly nemzetközi tiltakozást váltott ki.

MTI Világ

Twitter-üzeneteket ír bevetéseiről a brit rendőrség

Korszerű módot talált a Manchester körzetébe tartozó rendőrség, hogy felhívja a figyelmet munkaköri leterheltségére: tagjai huszonnégy órán keresztül minden egyes bevetésről és tennivalóról Twitter-bejegyzést készítettek.

hvg.hu Shake

Nyugaton is végig lehet nézni a megkövezést

Londonban fogják elsőként bemutatni azt a filmet, mely a sária igazságszolgáltatás alapján elítélt nő megkövezését ábrázolja élethűen. Irán ellenkezik, néhány nyugati kormány nem támogatta a produkciót.