szerző:
MTI

Nagy-Britanniában őrizetbe vettek egy helyi konzervatív politikust, aki a Twitter közösségi oldalon egy újságíró megkövezésére szólított fel.


A birminghami városi tanácstagot, Gareth Comptont durva üzenet elküldésének gyanújával vették őrizetbe, de később óvadék fejében szabadlábra helyezték. Médiajelentések szerint Compton egy blogrovatban fogalmazta meg felhívását:

"Lenne olyan szíves valaki halálra kövezni Yasmin Alibhai-Brownt? Ha maguk nem, akkor én sem árulom el az Amnestynek. Ez tényleg áldás lenne."

Az üzenetet (és Compton profilját) idő közben törölték
©

Egy konzervatív párti szóvivő elmondta, hogy a tanácstagnak meghatározatlan időre felfüggesztették a tagságát, megjegyezve, hogy "ez a nyelvezet elfogadhatatlan".

A politikus később eltávolította felhívását és bocsánatot kért "a félresikerült tréfáért". Compton elmondta, hogy felhívása válasz volt Alibhai-Brownnak a BBC rádiónak adott interjújára, amelyben az újságíró kifejtette, hogy politikusoknak nincs joguk emberi jogi visszaéléseket kommentálniuk, még akkor sem, ha nőket köveznek meg Iránban.

Az újságírónő, aki a liberális The Independent szerzője, a The Guardiannak elmondta, hogy Compton megjegyzését gyilkosságra való felbujtásként értelmezi. "Ha én, muszlim nőként azt írnám, hogy áldás volna, ha Comptont megköveznék, azonnal letartóztatnának" - közölte véleményét. Iránban nemzetközi tiltakozás hatására a közelmúltban függesztették fel egy házasságtörés miatt megkövezésre ítélt nő kivégzését.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!
MTI Világ

Megkövezésre ítélt iráni nő: az ügyészség újra megvizsgálja a gyilkossági vádat

A Szakine Mohammadi-Astiani ellen felhozott vádak közül egyértelmű elsőbbséget élvez a gyilkosságban való bűnrészesség, és az igazságszolgáltatásnak több időre lesz szüksége, hogy újra megvizsgálja az ügyet - mondta Golamhosszein Mohszeni Edzseje teheráni főügyész a megkövezésre ítélt iráni nő ügye kapcsán, amely komoly nemzetközi tiltakozást váltott ki.

MTI Világ

Twitter-üzeneteket ír bevetéseiről a brit rendőrség

Korszerű módot talált a Manchester körzetébe tartozó rendőrség, hogy felhívja a figyelmet munkaköri leterheltségére: tagjai huszonnégy órán keresztül minden egyes bevetésről és tennivalóról Twitter-bejegyzést készítettek.

hvg.hu Shake

Nyugaton is végig lehet nézni a megkövezést

Londonban fogják elsőként bemutatni azt a filmet, mely a sária igazságszolgáltatás alapján elítélt nő megkövezését ábrázolja élethűen. Irán ellenkezik, néhány nyugati kormány nem támogatta a produkciót.