A nyolc legjobb dolog a Chrome 8-ban

2010. december 10., péntek, 05:47
Szerző:


Címkék: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;

A Firefox és Opera elkötelezett hívei letöltik majd a „nyolcast”, kipróbálják, és az összes netes fórumon elmondják...

A Firefox és Opera elkötelezett hívei letöltik majd a „nyolcast”, kipróbálják, és az összes netes fórumon elmondják, hogy a Chrome még mindig túl egyszerű, nincs benne privát webszerver és alig található hozzá értelmes plugin. A Chrome hívei sebességtesztekkel és a biztonsággal érvelnek majd. Az Internet Explorer hívek… hopp… várjunk csak, lehet, hogy olyanok nincsenek?

Mi valójában egyik csoportba sem tartozunk, munkánk jellegéből adódóan mindig fent van az összes létező böngésző a gépeinken (még a Flock is, pedig igazán gyűlöljük, főleg, hogy hajlamos mindennel társítani magát, még a Skype-ban megjelenő URL-ekkel is.)
Hogy melyik az alapértelmezett, az pedig sok mindentől függ, például attól is, hogy éppen melyikről írunk. Most éppen a Chrome nyolc… Jó böngésző a legújabb Chrome?


Határozottan! Gyors, egyszerű és viszonylag átlátható (hogy miért csak „viszonylag”, arra mindjárt kitérünk). Mindenre jó böngésző a Chrome? Távolról sem! Ellentétben a keresőpiaccal, a böngészők terén a Google nem találta fel a spanyolviaszt, nincsen egyeduralkodás (még csak az kéne), szó sincs arról, hogy a Chrome lenne a legjobb a világon. Csak egy böngésző a sokból.

A nyolc legjobb újítás

Első kedvencünk az instant weboldalbetöltő, hivatalos nevén „Instant Web page loading and keyword search”, ezt most inkább nem próbálnánk meg honosítani. Hasonló a Google keresőjének instant funkciójához: ahogy elkezdünk begépelni egy URL-t, az automata kiegészítéssel összhangban máris betöltődnek a megfelelő weboldalak, anélkül, hogy befejeztük volna a cím beírását, vagy akár lenyomtuk volna az Enter-t. 

Elsőre igen idegesítő funkció, pár perc használat után azonban már csodálkozunk, hogy eddig hogyan tudtunk élni nélküle. Természetesen akkor is működik, ha nem URL-t, hanem kulcsszavakat írunk a címmezőbe;ebben az esetben nem konkrét weboldalak, hanem a Google találati listája változik folyamatosan. Az about:flags mezőben kikapcsolhatjuk, ha mégsem tetszik (alapesetben engedélyezve van).

 Bár nem nagy újítás, de nekünk nagyon tetszik: az about:flags kapcsolók segítségével végre kikapcsolhatjuk az idejétmúlt beállítások ablakot, és használhatunk helyette egy weboldalszerűen kivitelezett, guszta felületet. Nem nagy dolog, hiszen a funkciók sem sokat változtak – az ördög azonban a részletekben lakozik…

A funkciót (szinte minden egyéb újdonsággal egyetemben) akkor tudjuk előcsalogatni, ha beírjuk a címmezőbe, hogy „about:flags”. „Többlapos megjelenítés beállításai” néven fogjuk megtalálni, és engedélyeznünk kell.

Szintén újdonság az oldalsó fülek (tab) használata, amit szintúgy először engedélyeznünk kell az about:flags oldalon. „Oldalsó lapsorok” néven fogjuk megtalálni, a cseles benne az, hogy még engedélyezés után sem működik rögtön: megnyitott oldalaink fülei továbbra is a böngésző tetején sorakoznak majd.

Rá kell kattintanunk valamelyik nyitva lévő fülre a jobb egérgombbal, és ki kell választanunk az „oldalsó fülek használata” opciót. Így végre valóban bal oldalra kerülnek a fülecskék – hogy a Google ezt miért bonyolította meg ennyire, az rejtély.

 Apró, de kényelmes újítás, hogy a Chrome immár képes a videokártyára (GPU) terhelni a grafikailag bonyolult oldalak megjelenítését – ez a 2D grafikus gyorsítás segít abban, hogy gyorsan jelenjenek meg a weboldalak, egyszerre akár több is. Természetesen azt is be kell kapcsolnunk a flags mezőben: GPU gyorsított feldolgozás néven fogjuk megtalálni.

Hasonló újdonság a WebGL API – csak éppen háromdimenziós grafikák (és oldalak) esetében gyorsít. Szintén külön kell engedélyezni.

Az elavult pluginek kikapcsolása opció a Firefox-felhasználók számára ismerős lehet: a böngésző indításkor ellenőrzi, hogy van-e „idejétmúlt” kiegészítő telepítve. Amennyiben igen, akkor automatikusan frissítési linkeket kínál. Alapesetben az is ki van kapcsolva.

Ha van olyan kiegészítőnk, amit a Chrome letiltott (kompatibilitási okokból vagy csak azért mert régi verzió), de mi mégis ragaszkodunk hozzá, akkor a „click to play” funkció segítségével továbbra is használhatjuk a modult. Ez a funkció annyira béta, hogy még a magyar Chrome-ban is angolul szerepel – szóval csak saját felelősségre…

Szinkronizált adatok. Egy kicsit el van rejtve, de remek kis funkció! A beállítások menüpont - személyes dolgok – szinkronizálás testre szabása menüpontban beállíthatjuk, hogy a böngésző mely adatait szinkronizálja nekünk a Google (Google fiók/Gmail azonosító szükséges).

Ha akarjuk, mindent bepipálunk, ebben az esetben, ha új könyvjelzőt, témát vagy kiegészítőt telepítünk, az összes Chrome szinkronba kerül, legyen az otthoni gép, munkahelyi gép vagy netbook.

Végül bónuszként egy kilencedik újítás, ami nem is annyira a böngészőhöz, inkább a Google Cloud-hoz kapcsolódik: a „Nyomtatási felhő proxy”.  Magyarul nem hangzik túl értelmesen a „cloud printing” – a szolgáltatás azonban remek. Tegyük fel, hogy otthon ülünk hordozható gépünk előtt, és azt szeretnénk, hogy az éppen megírt dokumentum az irodában kerüljön kinyomtatásra. A cloud segítségével egy kattintással megtehetjük ezt (persze csak ha bekapcsolva hagytuk irodai nyomtatónkat/gépünket). Mire reggel kezdünk, a dokumentum már kinyomtatva vár minket a tálcán! Google azonosító szükséges hozzá, és természetesen Chrome-ból is működik.

 

 

7 HOZZÁSZÓLÁS, MELYEK KÖZÜL A LEGFRISSEBBEK:
2010. december 18., 14:12 Akos Dioszegi

Újabban tényleg lassabban hozza be az oldalakat mint az Fx de csak ha a legújabb 4es bétát használod.
Ennek töbnyire a hardveres gyorsítás az oka de a 9es verziótól kezdve már Chromeban is lesz tehát elképzelhető h ismét a Chrome lesz a gyorsabb.

2010. december 15., 01:39 George Hankó

Hát az az igazság, h nekem pont a nagyon egyszerű dizájnja jön be nagyon, csak nálam lassabban tölti be az oldalakat, mint a firefox, nem sokkal, de érezhető a különbség, szóval még mindig hanyagolni fogom...

2010. december 10., 16:22 Dávid Östör

Eddig is Chrome-ot használtam, ezután is azt fogok :) A két leghasznosabb újítás szerintem a cloud printing meg az oldalsó lapsor, még letisztultabb lett a felülete (már ha lehetséges). Bár az oldalsó lapsort tényleg csak nagy felbontás mellett használható - 1200 pixeles szélesség alatt nem érdemes bekapcsolni, mert akkor oldalirányba kell görgetni a weboldalakat. Azért jó lenne, ha lehetne állítani a lapsor szélességén :( Na mindegy, talán a 9-esben.

2010. december 10., 16:21 na bravo

Nekem is a 9.0.597.15 volt fenn, és visszaraktam a 8-ast hátha csak azzal működik az oldalsó sáv, de azzal sem megy.
Ha valakinek sikerül árulja el hogyan kell.
Egyébként minden Chrome beta :)

2010. december 10., 13:21 Istvan Varga

úgy hogy a 9-es még béta

További 2 hozzászólás megtekintése »
Véleménye van? Ossza meg velünk!


A nyolc legjobb dolog a Chrome 8-ban
  Másolat Önnek

APRÓHIRDETÉSEK
tovább az apronet.hu-ra »
HVG HIRDETÉSFELHŐ
HIRDETÉS
Most erről beszélnek

György Kövesdi: „"Ha valakinek nem tetszik az elődökhöz hasonlóan még mindig nagyon...” » Samsung Galaxy S5 teszt: idén is jobb lett, de idén is műanyag


András Molnár: „260 pénzért már elég komoly laptopot kapok, vagy egy közöepes telefont...” » A fémmobil újra támad: teszten az új HTC One


L4z4: „Aki ennyiért megveszi, az vagy milliomos és hülye, vagy csak hülye de...” » A fémmobil újra támad: teszten az új HTC One

Keresse az újságárusoknál!
Előfizetek a HVG-re Előfizetek a DHVG-re

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X