szerző:
hvg.hu

Kétmilliárd forintos beruházással épült ki az a hibrid informatikai hálózat, amelynek köszönhetően a kelet-európai régióban először Magyarországon jött létre extrém adatmennyiségek továbbítására alkalmas összeköttetés a felsőoktatási intézmények és a kutatóintézetek között - mondta hétfőn Nyitrai Zsolt infokommunikációs államtitkár az m1 Ma reggel című műsorában.

A váltás olyan, mint amikor egy család a régi ütött-kopott autóját egy teljesen újra cseréli - érzékeltette a műsorban a december 9-e óta elérhető hibrid hálózat hagyományos internetes kapcsolathoz viszonyított előnyeit Nyitrai Zsolt. Az államtitkár szerint a rendszer  - amely 40 Gbps adatátviteli sebességet biztosít - kétmilliárd forintos beruházással épült ki, amelynek nagy része uniós forrásokból származott. Nyitrai Zsolt szerint a hibrid hálózat kialakításával éves szinten a korábbi költségek 30 százaléka takarítható meg.

A hagyományos internetet és a legkorszerűbb dinamikus pont-pont összeköttetéseket is lehetővé tevő új optikai rendszert a Nemzeti Informatikai Infrastruktúra Fejlesztő Intézet (az NIIF Intézet) fejlesztette ki és működteti - tette közzé korábban a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium. A fejlesztéssel a hazai kutatók, közgyűjtemények, egyetemi oktatók és hallgatók számára elérhetővé válik a világ kutatóit összekötő GÉANT-rendszer, a magyar felhasználók hozzáférést kapnak a nagy értékű kutatási erőforrásokhoz, kísérleti eszközökhöz, szuper-számítógépes kapacitásokhoz, a kutatási információk adattáraihoz, a távoli kutatási együttműködés eszközeihez, de a világ különböző részein található egyedi nagyberendezésekhez is (pl. CERN gyorsító és feldolgozó központok stb.) - írta a minisztérium.

A hibrid hálózatot az NIIF Intézet az úgynevezett "fekete üveg" infrastruktúrára alapozva építette ki. A fekete üveg alapú infrastruktúrára épülő DWDM-technológia (a fényhullámokra ültetett információk extrém átviteli sebességet biztosító legkorszerűbb technikája) a legmagasabb elérhető átviteli kapacitást biztosítja. A hibrid hálózat sávszélessége a tárca szerint a későbbiekben is költséghatékonyan bővíthető, a kutatók speciális nagysebességű kommunikációs igényei maradéktalanul teljesíthetők. Jövő évtől a 100 Gbps technológiák, illetve az integrált menedzsmentet megkönnyítő IPoDWDM-technológiák tesztelésére is lehetőség nyílik a fejlesztésnek köszönhetően.

A hibrid felsőoktatási és kutatási adathálózati fejlesztés a HBONE+ nevű, átfogó elektronikus infrastruktúra fejlesztési projekt része, melyet az NIIF Intézet 2009-2011 között valósít meg, az Új Magyarország Fejlesztési Terv által támogatott projekt keretében. A hibrid hálózati fejlesztés a teljes HBONE+ projekt 4,2 milliárd forintos beruházásnak mintegy felét teszi ki - tette hozzá a minisztérium.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!