Fantasztikus online játékok, karácsonyra – ingyen!

2010. december 23., csütörtök, 05:41
Szerző:


Címkék: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;

Az ingyenes online játékok mindegyike gagyi, hiszen azért ingyenes – gondolja némi joggal a felhasználó.

Az ingyenes online játékok mindegyike gagyi, hiszen azért ingyenes – gondolja némi joggal a felhasználó. Ráadásul mindegyik ugyanaz: fantasy környezetben kell véresre vagdosnunk pár orkot és goblint… mindenki a WOW-ot másolja…  unalom a köbön. Alaposabban körülnézve az online játékok piacán kiderül, hogy ez egyáltalán nem igaz. Rengeteg játék van, ami nem akarja másolni a nagyokat, ráadásul éppen olyan igényes (ha nem jobb), mint fizetős társaik! Lássuk, melyek a kedvenceink az idei év végén, mivel érdemes kényeztetni magunkat a karácsonyi szünetben.

Wizard101
Ez az apró méretű játék pillanatok alatt letölthető, és egy regisztráció után máris ingyen játszható. Eredetileg gyerekek számára (10-16 éves korosztály készült), később azonban még a játék fejlesztőit is meglepte, milyen óriási sikert arattak vele a felnőttek körében is.

Regisztráció és telepítés után amúgy a grafika is hamar elárulja, hogy a fiatalabb korosztály számára készült a játék (vibráló élénk színek és rajzfilmszerű grafika), ráadásul nem is nevezhető túl szépnek, cserébe viszont bármilyen gépen szépen fut, és töltési idő sincsen. Ráadásul a menük, betűk, és figurák is mind, mind egy sajátos, rajzfilmes, „vidámparkos” kivitelben tárulnak elénk. Ez egyesek számára riasztó lehet („mi ez a gagyi?”) – óriási hibát követünk el azonban, ha megrémülünk a csiricsáré színektől, és nem adunk egy esélyt a Wizard101-nek. A helyzet ugyanis az, hogy ez az online játék (még az mmorpg.com szerint is) a világ egyik legjobb és legösszetettebb online RPG-je. Sokan egyenesen a királyhoz, azaz a WOW-hoz hasonlítják, legalábbis mélységben és megunhatatlanságban.

A játék eleinte egyszerű – apró varázslókat (karaktereket) készítünk, egy pici Harry Potter utánérzéssel. A harc érdekes módon lett megvalósítva: egyfajta hibrid a körökre osztott (mint pl. a Heroes Of M&M. sorozat vagy a King’s Bounty esetében) és a gyűjtögetés kártyajátékok (pl. Magic The Gathering) között. Ráadásul az egész csatározás – gyereknek szóló grafika ide, vagy oda – nagyon látványos. A készítők elképesztő mennyiségű prof animációt és effektust zsúfoltak ebbe a pici szoftverbe, sőt a bejárható világ is hatalmas, rengeteg küldetés, tárgy, kidolgozott PVP és pet-rendszer, sőt minijáték várja az újdonsült varázslókat.

A Wizard101 egy ideig teljesen ingyenes, később azonban ún. „pay-to-play” alapú. Ez annyit tesz, hogy gyakorlatilag bármeddig játszhatunk vele, időkorlát sincsen, néhány terület és tárgy azonban már csak pár dollár leszurkolás után érhető el. Nem érdemes morogni emiatt, hiszen a készítőknek is élniük kell valamiből, ha pedig igazán „rákattanunk” a Wizard101-re, akkor nem fogjuk sajnálni a kb. 10 dollárt, amiért minden funkció és tárgy „megnyílik”. De ha nem akarunk költeni, az ingyenes területeken akkor is hosszú napokig/hetekig eljátszadozhatunk.

Free Realms
Még a legelvetemültebb online szerepjáték rajongókat is meglepte a Sony, amikor megjelentette Free Realms nevű, főleg fiataloknak készült online játékát. Annak ellenére, hogy böngészőből fut, a grafika csodálatos, és még azt a szentségtörést is megkockáztatjuk, hogy a fantasy-rajzfilmes kategóriában szebb, mint a World Of Warcraft. De még ha ugyanolyan szép is, ez akkor is nagy szó, hiszen nem tölt le gigabájtokat, (pár megát azért letölt) nincs hozzá kliens, minden a böngészőből működik (persze teljes képernyőn, szóval észre sem vesszük a trükköt…)

Ha szeretjük a komoly, véres játékokat, a lehulló fejeket és végtagokat, akkor a Free Realms nem nekünk való. Igaz, ebben a játékban is hadakozhatunk, lehetünk nindzsák vagy éppen íjászok (és igen… öldöshetünk orkokat is); a Sony játékának mégsem a harc a lényege. De akkor mi a lényege? Nos, csupán annyi, hogy virtuális karakterünk, azaz mi magunk, a lehető legjobban érezzük magunkat, egy virtuális világban.

Ehhez minden segítséget megad a Free Realms – semmi esély arra, hogy megunjuk. Nem elég, hogy a világ hatalmas és szabadon bejárható (töltés nélkül), játékok, szakmák, versenyek, minijátékok és szociális elfoglaltságok tömege várja, hogy szórakoztathassa a játékost. Lehet házunk (amit szabadon dekorálhatunk), vásárolhatunk kutyát, macskát, sárkányt, lehet hátasunk vagy versenyautónk, focizhatunk, sakkozhatunk, főzhetünk (ez utóbbi igen mókás minijáték), de harcolhatunk vagy végrehajthatjuk a több ezer küldetés (quest) valamelyikét. Ha meguntuk, akkor részt vehetünk a roncsderbin, esetleg új trükköket taníthatunk kiskutyánknak, vagy például meghívhatjuk barátainkat, hogy eldicsekedjünk a ház mögötti kertben felállított diszkóval és medencével…

A fejlesztők hihetetlen mennyiségű elfoglaltságot és minijátékot zsúfoltak ebbe a rajzfilmszerű világba. A legtöbb minijáték külön játéknak is megállná a helyét (foci, autóverseny, különböző tower-defense és match3-klónok), és persze mindegyikhez tartozik ranglista, hiszen a versengés a fontos. A hagyományos RPG kedvelőinek pedig ugyanúgy van szintlépés, küldetések, és persze rengeteg levágható és „lootolható” szörny és ellenség is.

A játék ingyenes, bárhová mehetünk és bármit csinálhatunk, sőt az összes játékot és majdnem minden küldetést ingyen elérhetünk. A finanszírozás a már jól bevált ún. „item shop” alapon működik, azaz a legmenőbb cuccokat és tárgyakat csak előfizetés vagy ún. „station cash” ellenében vehetjük meg. De ez ne zavarjon senkit, ingyen is remekül lehet szórakozni a Free Realms világában.

Clone Wars Adventures
Szintén egy Sony játék – szintén böngészőből fut, regisztrálás után csak egy klikk, és máris kreálhatjuk Jedi karakterünket. Nincs telepítés, nincs töltögetés, csak önfeledt szórakozás – jelen esetben tényleg az. Még ha nem is vagyunk Star Wars rajongók, a Clone Wars egyszerűsége és bája akkor is képes elvarázsolni.

Fantasztikusan jól megoldott lézerkardpárbajokat vívhatunk a többi játékossal (ritmusérzék kötelező), vagy versenyezhetünk a filmekből jól ismert speederek hátán ülve. Ha inkább pilóták lennénk, akkor bármikor a fülkébe pattanhatunk, és megvédhetjük a köztársaságot (legalább egyszer az életben mindenkinek el kell repülnie egy csillagromboló alatt, miközben minden irányból tüzelnek rá…), és persze lézerpisztollyal is lövöldözhetünk bőszen. A nyugodtabb szórakozást kedvelőknek pedig van egy isteni kártyajáték, vagy egy meglepően igényes Tower Defense, de találhatunk logikai játékokat is. Itt is lehet saját házunk, melyet kedvünkre rendezhetünk be bútorokkal és díszekkel (és persze trófeáinkkal), és természetesen cseveghetünk Jedi-barátainkkal, ha egy-két lézerkardpárbaj között szocializálódni lenne kedvünk.

A szó szoros értelmében nem MMORPG a Clone Wars Adventures (inkább csak „mmo”), hiszen nincsenek küldetések, és maga a világ is csak a Jedi-templomból áll, ami tulajdonképpen egy virtuális multiplayer-lobby. A már jól ismert Sony „item-shop” itt is helyet kapott, ha saját droidot, nagyobb házat vagy két lézerkardot (magyarán mindkét kezünkbe egyet) szeretnénk, akkor ki kell nyitni a pénztárcát.

Sőt, a játékok magasabb (és nehezebb) szintjei is csak az előfizetést megvásárolt tagok számára nyílnak meg. Ennek ellenére azonban remek időtöltés az ingyenes rész is – igaz nem bonyolult, nem sokat kell gondolkodni, de éppen ez benne a jó.

4 HOZZÁSZÓLÁS
2010. december 25., 18:59 ÁdÁm Ambrózy

L4z4:
nézd meg a Little Big Planer-et, vagy a Mod Nation Racers-t.

2010. december 24., 19:26 qXy

Ez sem rossz, F2P MMO: http://boi.perfectworld.com/

2010. december 23., 23:19 NagyAdamPisti

Én megemlíteném még a Silkroad Online című játékot is. Teljesen ingyen játszható, a grafikája magasan veri a WOW-ot, ráadásul sajátos módon ötvözi a fantasyt a keleti kultúrával.

2010. december 23., 17:05 L4z4

WOW! (hűha!):]
A Clone Wars-os játékot és a Free Realms-et biztosan megnézem!
Azért ezek a játékok tényleg mindig csak arról szólnak, hogy "varázsolni" KELL, és öldökölni, ami nekem nem túl vonzó. Miért ne lehetne csak egy virtuális világ, amiben szabadon kalandozhatunk? Már sok játékról állították, hogy hatalmas a szabadság, meg azt csinálok, amit akarok, de vaójában mindig rákényszerítenek adott dolgokra.

Véleménye van? Ossza meg velünk!


Fantasztikus online játékok, karácsonyra – ingyen!
  Másolat Önnek

APRÓHIRDETÉSEK
tovább az apronet.hu-ra »
HVG HIRDETÉSFELHŐ
HIRDETÉS
Most erről beszélnek

György Kövesdi: „"Ha valakinek nem tetszik az elődökhöz hasonlóan még mindig nagyon...” » Samsung Galaxy S5 teszt: idén is jobb lett, de idén is műanyag


András Molnár: „260 pénzért már elég komoly laptopot kapok, vagy egy közöepes telefont...” » A fémmobil újra támad: teszten az új HTC One


L4z4: „Aki ennyiért megveszi, az vagy milliomos és hülye, vagy csak hülye de...” » A fémmobil újra támad: teszten az új HTC One

Ezek az Apple-termékek várhatók még az idén

Ezek az Apple-termékek várhatók még az idén

Az Apple-nél nagy titoktartás övezi a piacra készülő termékeket, a piaci elemzők viszont időnként meglepően pontos jóslatot adnak ezekről.

még több hír »
Keresse az újságárusoknál!
Előfizetek a HVG-re Előfizetek a DHVG-re

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X