szerző:
MTI

A brit főváros tekintélyes Természettudományi Múzeuma története során először szentelt kiállítást a szex témájának – úgy, ahogy az a természetben megvalósul. A „felnőtteknek és 16 éven felülieknek” meghirdetett kiállításon bemutatott anyag egyszerre bizarr és költői.

A témáról mindent elmondanak, mindent illusztrálnak: kitömött nyulak és sündisznók láthatók "akcióban", mindent bemutatnak a denevér hajszálvékony péniszétől egészen a rozmár hatalmas hímvesszejéig. A híres brit humor nem hagyja cserben a rendezőket, a „zöld pornó” című filmsorozatban Isabella Rossellini színésznő idézi fel a legkülönbözőbb állatok – köztük a csiga, a kacsa és a pók – reprodukciós stratégiáit.

Az ember nemi élete ugyancsak szimplának tűnik ahhoz képest, hogy egyik tengericsiga-faj leválasztható péniszt helyez el a nőstényében, vagy hogy az egyik rákfaj hímje képes saját méretének harmincszorosát elérő szaporítószervet felmutatni. 

Guy, a gorilla, a londoni állatkert valóságos jelképe volt éveken át, most preparálva trónol a kiállítás egyik díszhelyén. Az impozáns főemlős valóságos háremet tartott, elkergette vetélytársait, ugyanakkor igen kedves is tudott lenni.

A látogatókat elbűvölik a szerelem gyakorlására minden helyzetben kész bonobók. Az utoljára felfedezett emberszabású majmok akár csecsemőjükkel a hátukon is párosodnak, vagy éppen ananászt rágcsálnak az aktus közepette. „Arra kérjük a látogatókat, hogy minden előítéletüket hagyják a ruhatárban” – mondta az AFP-nek Tate Greenhalgh, a kiállítás biztosa. „Az anyag az élővilág szaporodási formáinak meglepő  fejlődését és összefüggéseit mutatja be: az állatok számára minden azt szolgálja, hogy a lehető legsikeresebben reprodukálják a fajt”. 

Egy ökörszemfajta, a tudományos nevén Malurus cyaneus néven ismert, csodálatos kék tollazatú madár egyszerre 8 milliárd spermatozoidból álló termékenyítő anyagot képes termelni, ez rekordnak számít, viszont nősténye igen csapodár, és ezzel növeli a versengést „kérői” között. A ravasz sündisznó nem riad vissza attól, hogy lezárja az általa megtermékenyített nőstény hüvelyét egy olyan spermaanyaggal, amely megkeményedik, és ezzel lehetetlenné teszi a riválisok dolgát. A költészet is jelen van, egy fal formájában, amelyre a látogatók rajongó szavakat írhatnak – közeledik ugyanis Bálint-nap, a szerelmesek ünnepe.

A Sexual Nature című kiállítás február 2011. október 2-ig látogatható a Természettudományi Múzeum termeiben.

MTI Tech

Szex útján szaporodnak a szarvasgombák

Szarvasgombából van hím és nőstény egyed, és csakis szexuális úton képes szaporodni - fedezték fel olasz kutatók, magyarázattal szolgálva arra, miért oly ritka és emiatt méregdrága ez a gombafajta.

hvg.hu Tech

Veszélyes a csikóhalszex

Különleges állatfajta a csikóhal: nemcsak furcsa formája - lófeje és hosszú, fogóvá alakult farka - feltűnő, hanem az is, hogy szex közben mennyire elővigyázatlan ez a tűhalfélék családjába sorolt élőlény. Az sem megszokott dolog, hogy a hímek lesznek terhesek közülük.