szerző:
techline.hu

Egyre több helyen találkozhatunk ezekkel a furcsa jelekkel, amelyeknek a segítségével számtalan hasznos információt...

Egyre több helyen találkozhatunk ezekkel a furcsa jelekkel, amelyeknek a segítségével számtalan hasznos információt tudhatunk meg egy mozdulattal. A QR-kódok (itt írtunk róluk részletes ismertetőt) ma már felbukkannak készülékek dobozain, hirdetéseken, magazinokban, névjegykártyákon vagy éppen mobil programok letöltésére hivatott weboldalakon is. Ha okostelefonunkra telepítettünk valamilyen ingyenes QR-kód-leolvasó szoftvert, ezek alapján azonnal megnyithatunk egy weboldalt a mobil böngészőjében, elindíthatunk egy online videót, leolvashatunk extra szöveges információkat, felhívhatunk egy telefonszámot, letölthetünk egy névjegykártyafájlt, SMS-t küldhetünk stb.  Mindezt egyetlen ujjmozdulattal, és az egészhez nem kell más, mint egy ingyenes QR-kód olvasó alkalmazás (a cikk végén összegyűjtöttünk néhányat a kínálatból, amelyek szerintünk jól használhatók).
Az tehát nem kunszt, hogy könnyen leolvassunk QR-kódokat, de mennyire bonyolult egy ilyen kód létrehozása? Nos, azt kell mondanunk, gyerekjáték.

QR kódok generálása online
Még csak nem is kell a dologhoz méregdrága szoftvereket letöltenünk, ha megelégszünk néhány ingyenes online szolgáltatás lehetőségeivel.
A kevésbé összetett információk megosztásához például kiváló választás a Goqr.me vagy a Kaywa QR-code. Mindkettő nagyon egyszerűen használható, és pillanatok alatt készíthetünk velük URL címre mutató, szöveget megjelenítő, telefonhívást kezdeményező vagy SMS-t küldő QR kódot, tetszőleges méretben.

Ezen az oldalon szinte minden megvan, amire szükségünk lehet

A Goqr.me emellett még vCard fájlok készítésére is használható, így aki az így létrehozott QR kódot beolvassa, azonnal kap egy szinte minden telefon címjegyzék-szoftverével kompatibilis digitális névjegykártyát, az adatainkkal. Emellett a Goqr.me némileg testre szabhatóbb is, színváltoztatástól az embed kódig mindent kapunk. Sőt, olyannyira egyszerűsítik a dolgunkat, hogy ha csak simán beírjuk a kívánt szöveget vagy URL címet a http://goqr.me/ mögé a címsorba, azonnal megkapjuk a kívánt kétdimenziós kódot.

A rövidített URL címekből könnyedén készülhet QR kód

Hasonlóan egyszerűen oldalható meg a dolog a Google linkrövidítő szolgáltatásával is, ha csak URL címet tartalmazó QR kódra van szükségünk. A Google url shortener oldalán készítsük el a rövidített URL-t, majd írjuk annak végére a .qr végződést.
Eredményül azonnal kapunk egy, a rövidített linkre mutató QR kódot, amit megoszthatunk mondjuk a Facebookon, vagy ahol kedvünk tartja.

Összetett mószerek
A fentiek mellett akadnak még összetettebb megoldást nyújtó szolgáltatások is. Egy ilyenről már írtunk: a Tec-It segítségével QR-kóddal ellátott névjegykártyát tervezhetünk. Ezt azután PDF-ként letölthetjük, kinyomtathatjuk, és akinek odaadjuk, az egyetlen mozdulattal átteheti a papíron látható adatokat a mobilja címjegyzékébe.

Minden adatunkat megtudhatják ezzel a kóddal

Aztán ott van például a Jump scan, amely nemcsak a szokásos adatokat rejti el a kódban, hanem egy olyan hivatkozást, amelyen az ügyfél az égvilágon minden általunk megadott információt megtalál rólunk, beleértve a Facebook-, Twitter- stb. eléréseiket is. Mindez egy kis képernyőn is áttekinthető, könnyen használható oldalon jelenik meg a mobil böngészőjében.

QR-kód készítése bárhol
Ha iPhone-nunk van, megannyi QR-kód-generáló alkalmazást tölthetünk le az App Store-ból (ingyen vagy pár dolláros áron), amelyekkel bárhol, bármikor készíthetünk QR-kódot, hogy aztán megosszuk azt másokkal.

Akár mobilon is készíthetünk QR kódokat

Az Optiscan segítségével például gyerekjáték QR-kódot készíteni a telefonon tárolt névjegyek bármelyikéből, de URL címekhez vagy rövid jegyzetek megosztásához is használhatjuk. Ugyanígy beolvasásra is használható. Sajnos nem ingyenes, 2 dollárba kerül az App Store-ban.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!