szerző:
Bors

Különleges égi jelenségnek lehetünk tanúi pénteken: a Hold tizennyolc év óta először rekordközelségben lesz bolygónkhoz, extrém teliholdra számíthatunk. Kutatók szerint a közelgő Hold hatalmas természeti katasztrófákat okozhat - számol be a Bors.

Szuper viharok, szökőárak és földrengések – az asztrológusok szerint ilyen csapások várnak az emberiségre az elkövetkezendő időkben. Az ijesztő előrejelzést arra alapozzák, hogy március 19-én a Hold rekordközel kerül a Földhöz, és felborítja annak működését. A Hold befolyásolja az árapály jelenséget, stabilizálja az éghajlati kilengéseket, sőt még az emberi biológiába is beleszól - számol be a Bors.

"A Hold legfőképpen az árapály jelenségre van hatással, de ez természeti katasztrófákhoz nem fog vezetni"– nyugtat meg mindezekkel szemben E. Kovács Zoltán, a Kecskeméti Planetárium igazgatója, aki azonban elismeri: a földrengéseket befolyásolhatja a közeledő Hold. "Az árapály nem csak a vízben, hanem a levegőben és a szárazföldön is működő jelenség. A lábunk alatt lévő földkéreg is harminc centimétert mozog le és fel naponta kétszer, anélkül, hogy észlelnénk. Ha a Hold közelebb van, nagyobb lesz az árapály hatása, amely így a talajt is jobban megmozgatja. Nem robbant ki egy földrengést, de a felgyülemlett feszültséget könnyebben felszabadítja" – tájékoztat a szakember, aki hozzáteszi: a Japánban történt katasztrófával is összefügghet a Hold mozgása.

"A Hold nagyon változékony bolygó, de katasztrófákat emlegetni túlzás" – ért egyet Demeter Mónika asztrológus. "Élettani hatásai természetesen vannak: korábban beindíthatja a szüléseket, több balesetet és bűncselekményt okozhat, az embereknél alvászavarok és hangulatingadozás léphet fel. Célszerű a telihold napján megejtett operációkat elhalasztani, többet pihenni, mivel a szervezet sokkal vérzékenyebb."