szerző:
hvg.hu

Ötven évvel ezelőtt, 1961. április 12-én Jurij Gagarin Föld körüli pályára állt Vosztok űrhajójával – erről emlékezik meg a Google a mai speciális logóval.

Gagarin űrutazására emlékezik a Google

Az első speciális Google-logó, az úgynevezett doodle 1998. augusztus 30-án jelent meg. Azóta kisebb-nagyobb – az utóbbi időben kifejezetten nagy – gyakorisággal emlékezik meg a vállalat a világ illetve egyes országok évfordulóiról. A speciális logók lehetnek egységesek az egész világon, ilyen a mai, Gagarin űrutazására emlékező rajz is, de vannak olyanok is, amelyek csak egy országban jelennek meg. Utóbbi kategóriába tartozott a március 15-ére emlékező doodle is.

Pályázat iskolásoknak

Korábban már részletesen megírtuk, a Google Magyarország rajzpályázatot hirdet iskolásoknak Nekem Magyarország címmel. A Google minden érvényes pályamű után 1000 forinttal támogatja a Bátor Tábor alapítványt. A pályázat még nyitott, részletei korábbi cikkünkben vagy a www.google.hu/g4d weboldalon.

A különböző hazai vonatkozású speciális logók készítéséről a Google Magyarország saját blogján tudhatunk meg bővebb információt. Gagarin 50 évvel ezelőtti sikeres űrutazásáról pedig ez alkolmból készült összeállításunkban olvashat részletesebben.

Szegő Iván Miklós Tech

Mementó 1961: „Ezt most széttépik a nők”

Ötven évvel ezelőtt, 1961. április 12-én Jurij Gagarin földkörüli pályára állt Vosztok űrhajójával, így az összeesküvéselmélet-gyártók kombinációinak dacára ő tekinthető mind a mai napig a világ első kozmonautájának.

hvg.hu Tech

A magyar forradalom előtt tiszteleg a Google

Az 1848-as szabadságharcot választotta március 15-iki témaként a Google. A kereső nyitóoldalán a Nemzeti Múzeum látható, a Google színes betűi pedig a múzeum lépcsőjén, illetve oszlopai mögött helyezkednek el. A Google legutóbb alig pár hete választott magyar témát, február 20-án ugyanis Munkácsy Mihály Rőzsehordóját tette címlapra a festőművész születésének 150. évfordulóján.

hvg.hu Tech

A magyar származású Houdini előtt tiszteleg a Google

Harry Houdini, a világhírű illuzionista szerepel ma a Google nyitólapján. Houdini 1874. március 24-én, 137 évvel ezelőtt született Budapesten, de még csecsemőkorában áttelepültek a tengeren túlra. Már tizenévesen bűvészkedett, és szabadulóművészként futott be Amerikában. 52 évesen halt meg vakbélgyulladás miatt. Houdini egyébként másfél hónapon belül a harmadik magyar vonatkozású téma a Google-nyitólapon: február 20-án Munkácsy Mihány születésére, március 15-én pedig a szabadságharcra emlékezett a kereső.