szerző:
MTI

Az ausztrál kormány klímabizottságának jelentése szerint már félméteres tengerszint-emelkedésnél is rendkívüli árvizek fenyegethetik a kontinensnyi ország partvidéken fekvő nagyvárosait, Sydneyt és Melbourne-t.

Az éghajlatváltozás miatt akár egy méterrel emelkedhet a tengerszint a század végére - jósolja az ausztrál kormány klímabizottsága hétfőn ismertetett jelentésében. A tanulmány szerint már félméteres emelkedésnél is rendkívüli árvizek fenyegethetik a kontinensnyi ország partvidéken fekvő nagyvárosait, Sydneyt és Melbourne-t.

©

Az éghajlatváltozással foglalkozó bizottság szakemberei azzal számolnak, hogy a világ tengereinek szintje fél és egy méter közötti mértékben emelkedik majd az évszázad végére az 1990-ben mértekhez képest. Ilyen léptékű változás esetén akár évente lépnének fel olyan természeti katasztrófák, amelyek korábban száz évben egyszer fordultak elő. A kutatók szerint az éghajlatváltozásról világszerte gyűjtött legfrissebb adatok azt mutatják, hogy a globális felmelegedéshez nem fér kétség - az üvegházhatású gázok kibocsátása a felelős a növekvő hőmérsékletekért, az óceánok felmelegedéséért és a tengerszint emelkedéséért.

A klímabizottság vezetője, Tim Flannery úgy fogalmazott: évről évre egyre nyilvánvalóbb, hogy az emberi tevékenység felelős az éghajlatváltozásért. Ez különösen tetten érhető Ausztráliában, ahol a tengerszint már a jócskán magasabb, mint korábban, egyes vidékeken ugyanakkor aszállyal küzdenek. "Ez az az évtized, amelyben cselekednünk kell" - sürgette.

A közelmúltban a nyolc államot tömörítő Arktiszi Tanács által támogatott oslói székhelyű Északi-sarkvidéki Megfigyelő és Értékelő Program (AMAP) hozta nyilvánosságra jelentését, amely szerint a világ tengereinek szintje 0,9 és 1,6 méter között emelkedhet az évszázad végére.