szerző:
techline.hu

Mobil eszközeinken, de főleg mobiltelefonjainkon napjainkban már nem csak telefonálunk, hordozható zenelejátszóként...

 Mobil eszközeinken, de főleg mobiltelefonjainkon napjainkban már nem csak telefonálunk, hordozható zenelejátszóként is őket használjuk. Metrón ülve, kocogás közben, sőt autóban is. Nem véletlen, hogy minden gyártó telepakolja készülékeit MP3 (sőt OGG) támogatással és a hozzávaló lejátszókkal.

 Akár Android, akár iPhone, egy hátránya azonban még mindig van a mobiloknak a hagyományos MP3 lejátszókkal szemben: ez pedig nem más, mint a háttértároló. Egy igazi zenekedvelő nem ritkán több ezer zeneszámot is szeret hordozni a zsebében. Szerencsére van egy szoftver, ami segít abban, hogy a PC-n tárolt zenegyűjteményt „átsugározzuk” a mobilra, ráadásul ingyen. Az eredmény: akár több száz órányi zeneszám, ami nem foglal helyet a mobilon!

 A szoftver még béta fázisban van, ez azonban ne tévesszem meg minket: máris felhasználók milliói töltötték le és használják zökkenőmentesen (már több mint 1,4 milliárd zeneszám kering az éterben az alkalmazás segítségével). Az apró (3 MB-os) alkalmazás az Audiogalaxy oldaláról tölthető le,  egy ingyenes regisztráció után.

Letöltés után nincs más dolgunk, mint feltelepíteni arra a PC-re, ahol zenegyűjteményünk található. Ez lehet az iTunes-ben, Winamp alatt kategorizálva, vagy „össze-vissza” a merevlemezen. Teljesen mindegy, a szoftver átnézi a gépet, és kilistázza a megtalált zeneszámokat. Ezekből állíthatunk össze speciális lejátszólistát, amit nemsokára a mobilunkon fogunk viszontlátni. Illetve, elkerülendő a képzavart: viszonthallani.

Ha a PC-n végeztünk, és kiválogattuk a zeneszámokat, már csak egy lépés van hátra. Szükség lesz a most letöltött szoftver mobilos „párjára”, amit a telefonunkban található megfelelő marketplace-ből tölthetünk le, szintén ingyen. Ha megvan, csak jelentkezzünk be a PC-n már regisztrált felhasználónév/jelszó párossal és készen is vagyunk! Máris szól a zene, anélkül, hogy rajta lenne a telefonon.

 Néhány dologra érdemes figyelni. Az első, hogy értelemszerűen mind a mobil, mind a PC rendelkezzen internet-kapcsolattal. A másik fontos dolog: a zenéket szolgáltató PC-t hagyjuk bekapcsolva, hiszen szerverként fog üzemelni. Ha kikapcsoljuk, logikusan nem tudja streamelni a zenéket sem.

 Ez mind szép és jó, amennyiben androidos készülékünk van. De mi a helyzet az iPhone-tulajokkal? Természetesen nekik is van ugyanilyen szolgáltatás, szintén ingyen.

Működése lépésről-lépésre megegyezik az Audiogalaxy által nyújtott módszerrel. AirPlay névre hallgat, és ingyenesen letölthető innen. Annyi különbség van, hogy az AirPlay videók közvetítésére is képes, így remekül használható akár iPades filmnézéshez is, legalábbis ha elég gyors a kapcsolatunk.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!