szerző:
techline.hu

Amikor egy hordozható gépet ellopnak, a felhasználó számára a személyes adatok és munkafájlok elvesztése a...

Amikor egy hordozható gépet ellopnak, a felhasználó számára a személyes adatok és munkafájlok elvesztése a legfájdalmasabb. Persze nem utolsó szempont az anyagi kár sem, a laptop azonban pótolható, fájljaink azonban csak nehezen (vagy sehogyan).

 Éppen ezért a legtöbben mindent megteszünk, hogy hordozható gépeinket biztonságban tudjuk. A gépek a legnagyobb veszélynek reptereken, éttermekben és várótermekben vannak kitéve. A leghíresebb és leggyakoribb trükk, amikor a reptéren az átvilágításkor a szalagra tesszük a gépet, majd valaki beáll elénk a sorba vagy egyéb módon feltart. A notebook eltűnik a szalagon, mi el vagyunk foglalva, a másik oldalon pedig már veszi is le gépünket a szélhámos csapat másik tagja…

Lássuk, milyen szoftverek segíthetnek abban, hogy elkerüljük kedvenc gépünk eltűnését.

 Az első és legegyszerűbb módszer, az ingyenes Lalarm telepítése. Sajnos csak Windows alatt működik. Több funkcióval is rendelkezik. Találhatunk benne például „perimeter alarm” funkciót.

Ezt használva a gép már akkor is riaszt (szirénázik), ha kikerül egy-egy IP cím-tartományból. A legegyszerűbb a „theft alarm” funkció használata, ezzel a szokásos asztalon zárolást tudjuk megvalósítani. Ha a gépet kihúzzák a konnektorból, vagy eltávolítják az USB-s asztali csatlakozást, akkor máris riaszt.  További speciális riasztásokat is beállíthatunk (pl. csak bizonyos fájlok hozzáférésekor történjen figyelmeztetés). A szoftver magáncélra ingyenesen használható.

 Extra-paranoiás felhasználók megpróbálkozhatnak a Yawcam beállításával. A szoftver lényege, hogy a gépben található webkamera segítségével mozgásérzékelős eszközzé varázsolja a hordozható gépet. Így egy másik gépről figyelhetjük ki és miért babrálja a notebookot, amikor mi nem vagyunk a közelben. Az így készült webkamera képeket e-mailben vagy FTP-n keresztül küldhetjük el magunknak. Részletes Yawcam leírásunk itt olvasható.

Ugyanezt Macintosh gépeken is megtehetjük az iAlert segítségével.

Tovább fokozhatjuk a biztonságot, ha fontos fájljainkat kódoljuk. Ebben segít az ingyenes Truecrypt

A szoftver használatát ebben az írásunkban részletesen bemutattuk.  

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!