A legjobb lopásgátló szoftverek notebookra

2011. július 27., szerda, 05:00 • Utolsó frissítés: 2011. július 29., péntek, 14:48
Szerző:


Címkék: ; ; ; ; ; ;

Amikor egy hordozható gépet ellopnak, a felhasználó számára a személyes adatok és munkafájlok elvesztése a...

Amikor egy hordozható gépet ellopnak, a felhasználó számára a személyes adatok és munkafájlok elvesztése a legfájdalmasabb. Persze nem utolsó szempont az anyagi kár sem, a laptop azonban pótolható, fájljaink azonban csak nehezen (vagy sehogyan).

 Éppen ezért a legtöbben mindent megteszünk, hogy hordozható gépeinket biztonságban tudjuk. A gépek a legnagyobb veszélynek reptereken, éttermekben és várótermekben vannak kitéve. A leghíresebb és leggyakoribb trükk, amikor a reptéren az átvilágításkor a szalagra tesszük a gépet, majd valaki beáll elénk a sorba vagy egyéb módon feltart. A notebook eltűnik a szalagon, mi el vagyunk foglalva, a másik oldalon pedig már veszi is le gépünket a szélhámos csapat másik tagja…

Lássuk, milyen szoftverek segíthetnek abban, hogy elkerüljük kedvenc gépünk eltűnését.

 Az első és legegyszerűbb módszer, az ingyenes Lalarm telepítése. Sajnos csak Windows alatt működik. Több funkcióval is rendelkezik. Találhatunk benne például „perimeter alarm” funkciót.

Ezt használva a gép már akkor is riaszt (szirénázik), ha kikerül egy-egy IP cím-tartományból. A legegyszerűbb a „theft alarm” funkció használata, ezzel a szokásos asztalon zárolást tudjuk megvalósítani. Ha a gépet kihúzzák a konnektorból, vagy eltávolítják az USB-s asztali csatlakozást, akkor máris riaszt.  További speciális riasztásokat is beállíthatunk (pl. csak bizonyos fájlok hozzáférésekor történjen figyelmeztetés). A szoftver magáncélra ingyenesen használható.

 Extra-paranoiás felhasználók megpróbálkozhatnak a Yawcam beállításával. A szoftver lényege, hogy a gépben található webkamera segítségével mozgásérzékelős eszközzé varázsolja a hordozható gépet. Így egy másik gépről figyelhetjük ki és miért babrálja a notebookot, amikor mi nem vagyunk a közelben. Az így készült webkamera képeket e-mailben vagy FTP-n keresztül küldhetjük el magunknak. Részletes Yawcam leírásunk itt olvasható.

Ugyanezt Macintosh gépeken is megtehetjük az iAlert segítségével.

Tovább fokozhatjuk a biztonságot, ha fontos fájljainkat kódoljuk. Ebben segít az ingyenes Truecrypt

A szoftver használatát ebben az írásunkban részletesen bemutattuk.  

1 HOZZÁSZÓLÁS
2011. augusztus 12., 00:22 HUmanWeb

Itt is van egy magyar program.

http://www.szevasz.com/humanapp/index.php?option=com_content&task=view&id=85&Itemid=118

Véleménye van? Ossza meg velünk!


A legjobb lopásgátló szoftverek notebookra
  Másolat Önnek

APRÓHIRDETÉSEK
tovább az apronet.hu-ra »
HVG HIRDETÉSFELHŐ
HIRDETÉS
Most erről beszélnek

galaxy felhasznalo : „latom Gyorgy te meg nem birtokoltal galaxy S 2-3-4-5 keszuleket, vagy...” » Samsung Galaxy S5 teszt: idén is jobb lett, de idén is műanyag


L4z4: „Ezen az oldalon nem működik semmi.” » Bestseller elektronikus könyvek ingyen, legálisan, óránként frissülő listával


norabalazs94: „olvasni jó!!!!!!!!!!!!!” » Bestseller elektronikus könyvek ingyen, legálisan, óránként frissülő listával

Keresse az újságárusoknál!
Előfizetek a HVG-re Előfizetek a DHVG-re

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X