szerző:
hvg.hu

Egy tízéves kislány azt szerette volna, ha gyorsabban nő a vetés a mobilos játékában – ezt elérte, ugyanakkor több Android- és iPhone-szoftverben lappangó hibára irányította a figyelmet.

Új típusú biztonsági problémára hívta fel a figyelmet egy kislány – áll a BBC cikkében. A CyFi néven bemutatkozó tízéves gyerek a Las Vegas-i DefCon hackerkonferencián mondta el, milyen kiskaput talált arra, hogy sok táblagépen és telefonon futtatható játékban túlságosan lassan telik az idő.

CyFi a „farm” típusú játékoknál nagyon unta a várakozást, míg beérik a virtuális magból a gabona, ezért megoldást keresett arra, hogyan lehet felgyorsítani a gép óráját úgy, hogy a rendszer ne vegye észre. Sok játék ugyanis felismeri és blokkolja az óra alapú csalásokat, de a lány megtalálta a módját, hogyan lehet kijátszani a rendszert.

A telefont lekapcsolta a wifiről, az órát pedig több kis lépésben állította át – ezt a módszert a játékok készítői korábban nem tesztelték.

Nem hozták nyilvánosságra, milyen adatokhoz lehet hozzáférni így, de a hasonló hibákat gyakran arra használják a bűnözők, hogy kártékony kódokat futtassanak a gépen, majd hasznos vagy eladható adatokhoz férjenek hozzá.

CyFi felfedezését független biztonsági szakember is ellenőrizte. Arra jutott, hogy több Apple-gépen futó és androidos játék is sebezhetőségeket rejt. Hogy pontosan melyek ezek, nem hozták nyilvánosságra, hogy a gyártóknak legyen módjuk kijavítani a hibát.

A kislány a DefCon hackerkonferencia Defcon Kids szekciójában tartotta meg az előadását.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!
hvg.hu Napi merítés

A Facebook is fizet az etikus hackereknek

A Google és a Mozilla után egy újabb internet-óriás döntött úgy, hogy anyagilag is elismeri a szolgáltatásaiban hibákat kereső, és azokat etikusan kezelő hackerek munkáját.