szerző:
MTI

A kulturális alkotások digitalizálásának gyorsítására szólít az Európai Bizottság.

Ajánlást adott ki pénteken az Európai Bizottság, és ebben arra kérte az Unió tagállamait, hogy "a kulturális alkotások digitalizálása terén fokozzák erőfeszítéseiket, egyesítsék erőforrásaikat, valamint a folyamatba vonják be a magánszektort is". Neelie Kroes, a témáért felelős biztos szerint mindez elengedhetetlen az európai kulturális örökség szélesebb körű hozzáférhetősége, valamint az európai kreatív iparágak növekedésének ösztönzése szempontjából. 

A digitalizált anyagokat az Europeana elnevezésű európai digitális könyvtáron, archívumon és múzeumon keresztül kell elérhetővé tenni. A bizottság azt szeretné, ha 2015-ig – a jelenlegi 19 millióhoz képest – 30 millió digitalizált anyag válhatna ott elérhetővé. Ennek érdekében most tagállamonként meghatározták a következő négy évben feltöltendő tartalmak minimális számát. Magyarországtól a bizottság 417 ezer anyag digitalizálását kéri, de például Németországnak 5,5 millióval kellene kiegészítenie jelenleg rendelkezésre bocsátott könyvtárát. 

Kroesék azt is szorgalmazzák, hogy az unióban több szerzői jogvédelem alatt álló és kereskedelmi forgalomban már nem kapható anyag online hozzáférhetőségét tegyék lehetővé. A három éve 2 milliós kiinduló állománnyal létrehozott Europeana könyveket, festményeket, filmeket, múzeumi tárgyakat, kulturális archívumokat és más műalkotásokat, a kulturális örökséghez tartozó anyagokat tesz elérhetővé bárki számára. A digitalizációval összefüggő beruházások új vállalkozásokat és új munkahelyeket is teremtenek - mutatott rá a Kroes.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!