szerző:
hvg.hu

A hamis víruskeresők mennyisége az elmúlt időszakban jelentősen csökkent, de azért érdemes résen lenni, ugyanis a kiberbűnözés nem hagyott fel ezzel a pénzkereseti lehetőségével.

A hamis biztonsági és rendszerkarbantartó alkalmazások, különösen az ál-antivírusok az utóbbi években egyre több kárt okoztak a felhasználóknak, miközben a kiberbűnözést jelentős anyagi forrásokhoz juttatták. Elmondható, hogy egy iparág alakult ki az internetes csalók körében a hamis szoftverek terjesztésére. Az elmúlt hónapokban azonban a hatóságok, a szolgáltatók és a védelmi megoldásokat fejlesztő cégek egyre határozottabban kezdtek fellépni ezen csalási forma ellen, aminek mostanra meg is lett az eredménye - írja a Computerworld.

A Kaspersky Lab júniusban még napi 50-60 ezer körüli olyan károkozást észlelt, amelyek hamis víruskeresők következtében valósultak meg. Ez a mennyiség azonban mostanra napi 10 ezerre csökkent, ami még mindig nem kevés, de a tendencia mindenképpen figyelemreméltó.

A nyár folyamán a hatóságok Oroszországban leleplezték a ChronoPay egyik alapítójának azon kiterjedt és szervezett tevékenységét, amelyet kifejezetten hamis víruskeresők terjesztése érdekében végzett. Emellett Ukrajnában és számos egyéb országban is voltak hathatós rendőrségi közbelépések, melyek során ártalmas programok terjesztésében résztvevő szervereket és egyéb eszközöket sikerült lefoglalni.

Több biztonsági szakértő is megerősítette a Kaspersky Lab által közzétett kedvező híreket, és egyúttal próbáltak magyarázatot találni arra, hogy mi járulhatott hozzá ezekhez a pozitív fejleményekhez. "Ez a csökkenés a hatóságok hatékony munkájának, valamint a biztonsági iparág tevékenységének tudható be. Az elmúlt időszakban számos jelentős kártékony hálózatot sikerült leállítani" - mondta Luis Corrons, a Panda Security kutatásokért felelős technikai igazgatója. A szakértő véleményét osztotta Sean Sullivan, az F-Secure szakembere is, aki szintén a kártékony tevékenységek leállításában és azok kivizsgálásában lát előrelépést.

Bogdan Botezatu, a BitDefender egyik kutatója azonban egy másik tényezővel magyarázta a hamis víruskeresők mennyiségében tapasztalható jelentős változást. "Az ál-antivírusokra visszavezethető támadások csökkenése talán annak köszönhető, hogy a webes keresők üzemeltetői hatékony fejlesztéseket eszközöltek a biztonsági szűrőik kapcsán, és ennek eredményeként a kártékony oldalakra mutató hivatkozások eltűntek a találati listák éléről" - mondta a szakember. A BitDefender is folyamatosan monitorozza a hamis szoftverek terjedését, és azt tapasztalta, hogy a legutóbbi alvilági támadássorozatokban már nem igazán jutottak szerephez ezek a nemkívánatos programok.

A jó hírek ellenére a biztonsági szakemberek továbbra is óvatosságra intenek. Egyre több jel utal ugyanis arra, hogy a kiberbűnözés mind aktívabban állítja célkeresztbe a közösségépítő webhelyeket, és azokon keresztül próbálja elérni a célját. Mindez egyben azt is jelenti, hogy a régi fenyegetettségek továbbra is léteznek, de azok egyre inkább más csatornákon keresztül terjednek. Ezért a szakértők csak megbízható forrásból származó, jó nevű biztonsági cégektől származó alkalmazások telepítését és használatát javasolták.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!
MTI Tech

Veszélyes vírus fenyegeti az ipari számítógépeket

A iráni nukleáris létesítményeket megtámadó Stuxnet számítógépes vírushoz nagyon hasonló, Duqunak elnevezett rosszindulatú számítógépes program megjelenésére figyelmezettek egy szerdán az Egyesült Államokban kiadott jelentésben kiberbiztonsági szakemberek.

hvg.hu Tech

Vírus támadta meg az USA drónflottáját

Számítógépes vírus támadta meg az amerikai hagysereg drónjainak, azaz pilóta nélküli vadászgépeinek nevadai irányítóközpontját, ahonnan a pilóták távvezérléssel irányítják a gépeket akció közben - jelentette a Wired.

hvg.hu Tech

Hatodik hónapja vezet az Autorun vírus

Már fél éve az Autorun vírus vezeti a vírustoplistát, és tartja második helyezését a Conficker féreg is. A lista tagjai nem változtak az előző hónaphoz viszonyítva, csak átrendeződés történt.

hvg.hu Tech

Hogyan lehet védekezni az újfajta trójai vírus ellen?

Az elmúlt napokban egy Stuxnet-szerű új vírust fedeztek az internet-biztonsági szakértők. A Duqu névre hallgató trójai elsősorban ipari létesítményeket és azok tervezőit célozta meg, egy ellenük irányuló későbbi támadás előhírnöke lehet.

hvg.hu Tech

Sajnáljuk a pénzt a vírusirtóra

A magyar internetezők felének kellett már újratelepítenie számítógépét vírusfertőzés miatt, egynegyedük pedig adatokat is veszített el az internetes kártevők miatt. A legtöbben sajnálják a pénzt a vírusirtóra.