szerző:
MTI

Kiberháborúval fenyegette meg Izraelt az Anonymus hackercsoport a gázai segélyflottilla feltartóztatása miatt - írta vasárnap internetes kiadásában a Háárec című izraeli napilap.

Vasárnap nem működött az izraeli hadsereg (idf.il) a belbiztonsági szolgálat, a Sin Bét (shabak.gov.il) és a Moszad külföldi hírszerző ügynökség (mossad.gov.il) honlapja. Egyelőre nem tudni, hogy a honlapok blokkolásának köze van-e az Anonymus fenyegetéséhez.

A hadsereg és a belbiztonsági szolgálat a Háárec jelentése szerint vizsgálja a kibertámadást, amely állításuk szerint csak a honlapokhoz való hozzáférést érintette, a belső hálózatra nem jelentett veszélyt.

A hackercsoport a YouTube videomegosztó portálon elhelyezett üzenetében "kalózakciónak" minősítette, hogy az izraeli hadsereg pénteken nemzetközi vizeken feltartóztatta a gázai övezeti blokád megtörését megkísérlő, két hajóból álló nemzetközi segélyflottillát. Hozzátette: ha fennmarad a blokád, nem lesz más választásuk, csak a támadás.

A videoüzenetben a csoport azzal vádolta meg az izraeli kormányt, hogy megsértette a nemzetközi jogot és kalózakciót követett el, amiért a haditengerészet hajói nemzetközi vizeken, a parttól mintegy 100 kilométernyire feltartóztatták a két hajót, majd Asdod kikötőjébe kísérték, ahol a rendőrség őrizetbe vette és kihallgatta a legénységet és az utasokat, összesen 27 embert. Az akciónak nem voltak áldozatai.

"Nem fogjuk tűrni a fegyvertelen civilek elleni ilyen ismételt támadó magatartást" - áll a videoüzenetben. Az Anonymus nevű csoport az év elején vált ki a LulzSecből. A Lulz Security - vagy LulzSec - tagjai azzal kerültek a figyelem középpontjába, hogy számos rendszert sikerült feltörniük, köztük az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI), a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) és a Sony weboldalait, az ellopott több ezer e-mail-címet és jelszót pedig közzétették az interneten.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!