szerző:
MTI

Az emberi erőszak legrégebbi esetéről tanúskodik az az ősi koponya, amelyet Kína déli részén fedeztek fel.

A koponyát emlősök csontjaival együtt 1958-ban tárták fel egy barlangban Kuangtung tartományban. Egy nemzetközi kutatócsoport újra megvizsgálta a leletet, és következtetéseit az amerikai Nemzeti Tudományos Akadémia folyóiratában, a PNAS (Proceedings of the National Academy of Sciences) legújabb számában ismertette.

A szakértők szerint mielőtt az áldozatot eltemették volna, valamilyen nagy rágcsáló, vélhetően egy tarajos sül lakmározott belőle, megsemmisítve arca jelentős részét - olvasható a BBC hírei között és a The Daily Telegraph online kiadásában.

Az áldozat, akinek a nemét nem sikerült megállapítani, 150-200 ezer évvel ezelőtt élt. A tudósok bal halántékán egy tompa tárggyal - kővel, furkósbottal - okozott sérülést fedeztek fel.

"Ismertek ennél régebbi sérülések is, de ez az első eset, amelyet a jelek szerint egy másik ember okozott. Egy nagyon célzott, nagyon lokalizált sérülésről van szó" - hangsúlyozta Erik Trinkaus, a St. Louis-i Washington Egyetem professzora, a tanulmány társszerzője.

Hozzátette: a korabeli vadászó-gyűjtögető közösségek tagjai nagyon kemény életet éltek. Közepes vagy nagytestű állatokra vadásztak, amelyekhez igen közel kellett lopódzniuk, ha el akarták ejteni a zsákmányt. Így nem lehet kizárni egy vadászbaleset lehetőségét sem.

A trauma mindazonáltal nem okozta a sebesült azonnali halálát, mivel a koponyatörés begyógyult, bár az illető egy ideig amnéziában szenvedhetett.