szerző:
Niklasson Katalin

A Prezi lezárta az Accel Partners által vezetett, átszámítva több mint hárommilliárd forintról szóló finanszírozási fordulót. A kockázatitőke-befektető már több mint 300 vállalatnak - köztük a Facebook, a Kayak és a Walmart.com - fizetett jelentős tételeket a részesedésért. A Prezi létszámbővítésre és nemzetközi terjeszkedésre költ. Logikus lépés, hogy okostelefonra fejlesztenek.

Átszámítva több mint hárommilliárd forinttal száll be az Accel Partners a Prezibe. A zoomoláson alapuló, nonlineáris prezentációs szoftvert készítő, magyar alapítású cég bejelentése szerint sikeresen lezárták az Accel Partners által vezetett Series B típusú, 3 250 000 000 forintról szóló finanszírozási fordulót. A Prezi az első hazai alapítású vállalkozás, amely az egyik legkiválóbb szilícium-völgybeli befektető cég, az Accel Partners támogatását élvezheti. Az Accel olyan ismert cégek korai befektetője, mint a Facebook, a Dropbox, valamint társbefektetőként részt vállalt a Groupon, Rovio (Angry Birds), Kayak, a Walmart.com és Spotify tőkefinanszírozásában is.

©

A Prezi 2008-ban indult százezer eurós kezdőtőkével, melyet a Magyar Telekomtól szerzett Somlai-Fischer Szabolcs és Halácsy Péter. Árvai Péter, a New York Times egyik 2010-es cikke szerint "az informatika egyik legígéretesebb sztárja" segített terméket előállítani az ötletükből. 2009. januárban született a Prezi mint márka, áprilisban maga a termék is megjelent a piacon. Ugyanezen év júliusában érkezett az első komoly tőkebevonás - másfél millió dollárt fektetett be a világ leghíresebb előadássorozatát szervező Ted.com, valamint egy nagy dán befektető, a Sunstone Capital. 2009 őszén nyitott az amerikai iroda, mert az amerikai piac az ugródeszka a világpiachoz.

Prezi termékek
A Prezi.com legismertebb terméke az ingyenesen is használható online prezentáció-szerkesztő alkalmazás. A cég kínálatában szerepel még az eszköz asztali, offline változata is (Prezi Desktop), egy a prezentációk valós idejű, közös szerkesztését, illetve bemutatását lehetővé tevő alkalmazás (Prezi Meeting), valamint  a Prezi Viewer iPad-app, melynek segítségével a prezik bárhol bemutathatóak akár internetkapcsolat nélkül is.

A Prezi Viewer felhasználóinak száma folyamatosan növekszik alig egy évvel ezelőtt történt indulása óta. Mára az iTunes App Store Top 10 ingyenes, a munka hatékonyságát növelő alkalmazásainak (productivity apps) egyikévé vált.

A mostani befektetési körben újból részt vesz a Sunstone Capital is az Accel Partners mellett. Árvai Péter vezérigazgató nem kívánta közölni, hány százalékot szerzett meg az invesztor és mekkorára nő a befektetéssel a Prezi értéke, a hvg.hu érdeklődésére csak annyit mondott, hogy a befektető nem lett többségi tulajdonos.

A Prezi létszámbővítésre és nemzetközi terjeszkedésre költ, és logikus lépés, hogy okostelefonra fejlesztenek.

A Prezi központjában ma ötven alkalmazott dolgozik. Ez a szám jövőre várhatóan megduplázódik, folyamatosan keresnek tehetségeket.

A Prezi egyre ismertebb világszerte, Prezi-meetupok szerveződnek Ázsiától Amerikáig, ezek útját egyengeti a cég is. 

Bár konkrét verzióról Árvai Péter nem beszélt, annyit elmondott, hogy egyre több érdekes eszközön szeretnék használni a szoftvert, céljuk, hogy mindenütt működjön, ezért egy sor Prezi változatot fejlesztenek. Mivel számítógépen már lehet használni a szoftvert, és iPad-verzió is megjelent, ez logikusan azt jelenti, hogy a következő lépés az okostelefon lesz, az okostévé nyilván a távolabbi jövő. A Prezi – mivel zoomolni lehet – alkalmas arra is, hogy kivetítőn mutassák be a prezentációt, de kisebb képernyőhöz is alkalmazkodhat.

©

A Prezi vizuális megközelítése a cég történetének 3 éve alatt már több mint hétmillió regisztrált felhasználót vonzott a világ minden tájáról. Az első két évben egymillióan, a harmadikban hatmillióan regisztráltak. A Fortune 500 cégek közül a nagy többség már használja a Prezit. A megoldásról eddig kilenc könyv jelent meg öt nyelven.

A Prezi jövőjének a vezérigazgató szerint az egyik kulcsmomentuma, hogy az internet „feldarabolta” a csomagokat. Nem kell egy egész albumot megvásárolni, ha valaki csak egy számot szeretne letölteni, és egyetlen filmet is meg lehet venni. Ugyanez történik a szoftvercsomagokkal is – külön-külön is lehet szoftvereket vásárolni, darabonként, nem kell csomagokért fizetni. Szabadon lehet tehát választani, melyik eszköz illik legjobban hozzánk, a csomagolt, zárt világ - ha nem áll rendelkezésre darabonként, a neten is - hátrányba kerül. A Prezi szabadon hozzáférhető a netnek köszönhetően, ez nagy lehetőség a cégnek Árvai Péter szerint. 

A Prezi nem az első magyar cég, amely amerikai tőkefinanszírozást vett igénybe, ilyen például a Ustream és a LogMeln is.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Zentai Péter Vélemény

Halló, Árvai Péter! Hogyan lett magából amerikai IT guru?

Árvai Péter a New York Times egyik legutóbbi száma szerint az informatika egyik legígéretesebb sztárja. A budapesti ötleten alapuló prezi.com világsiker. „Ehhez szerencse, okosság és legfőképpen kemény munka kell” – mondja San Francisco-ból a 31 esztendős guru.

Acsai N. Ferenc Vállalkozás

Magyar kezdők a világpiacra tartanak

Nem igaz, hogy nincs pénz, ha van ötlet, vállalkozói kedv és munka. Az ígéretes jövő előtt álló magyar startupok közül a túrakalauz-tartalmakat gyártó PocketGuide, valamint az üzleti prezentációkat megreformáló szoftvercég, a Prezi.com alapítóival beszélgettünk arról, hol is a helyük a sikeres magyar kezdő vállalkozásoknak a világban.