szerző:
Niklasson Katalin

A Prezi lezárta az Accel Partners által vezetett, átszámítva több mint hárommilliárd forintról szóló finanszírozási fordulót. A kockázatitőke-befektető már több mint 300 vállalatnak - köztük a Facebook, a Kayak és a Walmart.com - fizetett jelentős tételeket a részesedésért. A Prezi létszámbővítésre és nemzetközi terjeszkedésre költ. Logikus lépés, hogy okostelefonra fejlesztenek.

Átszámítva több mint hárommilliárd forinttal száll be az Accel Partners a Prezibe. A zoomoláson alapuló, nonlineáris prezentációs szoftvert készítő, magyar alapítású cég bejelentése szerint sikeresen lezárták az Accel Partners által vezetett Series B típusú, 3 250 000 000 forintról szóló finanszírozási fordulót. A Prezi az első hazai alapítású vállalkozás, amely az egyik legkiválóbb szilícium-völgybeli befektető cég, az Accel Partners támogatását élvezheti. Az Accel olyan ismert cégek korai befektetője, mint a Facebook, a Dropbox, valamint társbefektetőként részt vállalt a Groupon, Rovio (Angry Birds), Kayak, a Walmart.com és Spotify tőkefinanszírozásában is.

©

A Prezi 2008-ban indult százezer eurós kezdőtőkével, melyet a Magyar Telekomtól szerzett Somlai-Fischer Szabolcs és Halácsy Péter. Árvai Péter, a New York Times egyik 2010-es cikke szerint "az informatika egyik legígéretesebb sztárja" segített terméket előállítani az ötletükből. 2009. januárban született a Prezi mint márka, áprilisban maga a termék is megjelent a piacon. Ugyanezen év júliusában érkezett az első komoly tőkebevonás - másfél millió dollárt fektetett be a világ leghíresebb előadássorozatát szervező Ted.com, valamint egy nagy dán befektető, a Sunstone Capital. 2009 őszén nyitott az amerikai iroda, mert az amerikai piac az ugródeszka a világpiachoz.

Prezi termékek
A Prezi.com legismertebb terméke az ingyenesen is használható online prezentáció-szerkesztő alkalmazás. A cég kínálatában szerepel még az eszköz asztali, offline változata is (Prezi Desktop), egy a prezentációk valós idejű, közös szerkesztését, illetve bemutatását lehetővé tevő alkalmazás (Prezi Meeting), valamint  a Prezi Viewer iPad-app, melynek segítségével a prezik bárhol bemutathatóak akár internetkapcsolat nélkül is.

A Prezi Viewer felhasználóinak száma folyamatosan növekszik alig egy évvel ezelőtt történt indulása óta. Mára az iTunes App Store Top 10 ingyenes, a munka hatékonyságát növelő alkalmazásainak (productivity apps) egyikévé vált.

A mostani befektetési körben újból részt vesz a Sunstone Capital is az Accel Partners mellett. Árvai Péter vezérigazgató nem kívánta közölni, hány százalékot szerzett meg az invesztor és mekkorára nő a befektetéssel a Prezi értéke, a hvg.hu érdeklődésére csak annyit mondott, hogy a befektető nem lett többségi tulajdonos.

A Prezi létszámbővítésre és nemzetközi terjeszkedésre költ, és logikus lépés, hogy okostelefonra fejlesztenek.

A Prezi központjában ma ötven alkalmazott dolgozik. Ez a szám jövőre várhatóan megduplázódik, folyamatosan keresnek tehetségeket.

A Prezi egyre ismertebb világszerte, Prezi-meetupok szerveződnek Ázsiától Amerikáig, ezek útját egyengeti a cég is. 

Bár konkrét verzióról Árvai Péter nem beszélt, annyit elmondott, hogy egyre több érdekes eszközön szeretnék használni a szoftvert, céljuk, hogy mindenütt működjön, ezért egy sor Prezi változatot fejlesztenek. Mivel számítógépen már lehet használni a szoftvert, és iPad-verzió is megjelent, ez logikusan azt jelenti, hogy a következő lépés az okostelefon lesz, az okostévé nyilván a távolabbi jövő. A Prezi – mivel zoomolni lehet – alkalmas arra is, hogy kivetítőn mutassák be a prezentációt, de kisebb képernyőhöz is alkalmazkodhat.

©

A Prezi vizuális megközelítése a cég történetének 3 éve alatt már több mint hétmillió regisztrált felhasználót vonzott a világ minden tájáról. Az első két évben egymillióan, a harmadikban hatmillióan regisztráltak. A Fortune 500 cégek közül a nagy többség már használja a Prezit. A megoldásról eddig kilenc könyv jelent meg öt nyelven.

A Prezi jövőjének a vezérigazgató szerint az egyik kulcsmomentuma, hogy az internet „feldarabolta” a csomagokat. Nem kell egy egész albumot megvásárolni, ha valaki csak egy számot szeretne letölteni, és egyetlen filmet is meg lehet venni. Ugyanez történik a szoftvercsomagokkal is – külön-külön is lehet szoftvereket vásárolni, darabonként, nem kell csomagokért fizetni. Szabadon lehet tehát választani, melyik eszköz illik legjobban hozzánk, a csomagolt, zárt világ - ha nem áll rendelkezésre darabonként, a neten is - hátrányba kerül. A Prezi szabadon hozzáférhető a netnek köszönhetően, ez nagy lehetőség a cégnek Árvai Péter szerint. 

A Prezi nem az első magyar cég, amely amerikai tőkefinanszírozást vett igénybe, ilyen például a Ustream és a LogMeln is.

Zentai Péter Vélemény

Halló, Árvai Péter! Hogyan lett magából amerikai IT guru?

Árvai Péter a New York Times egyik legutóbbi száma szerint az informatika egyik legígéretesebb sztárja. A budapesti ötleten alapuló prezi.com világsiker. „Ehhez szerencse, okosság és legfőképpen kemény munka kell” – mondja San Francisco-ból a 31 esztendős guru.

Acsai N. Ferenc Vállalkozás

Magyar kezdők a világpiacra tartanak

Nem igaz, hogy nincs pénz, ha van ötlet, vállalkozói kedv és munka. Az ígéretes jövő előtt álló magyar startupok közül a túrakalauz-tartalmakat gyártó PocketGuide, valamint az üzleti prezentációkat megreformáló szoftvercég, a Prezi.com alapítóival beszélgettünk arról, hol is a helyük a sikeres magyar kezdő vállalkozásoknak a világban.