szerző:
MTI

A Pekingben bejegyzett honlapokon, közöttük a Twitter kínai megfelelőjének számító Sina.com oldalon mikroblogot indító felhasználóknak a jövőben valódi nevükkel kell azonosítani magukat - közölte pénteken a pekingi önkormányzat hivatalos honlapja.

A mikroblogokat gyanakvással figyeli a kínai hatalom; aggodalmát elsősorban az táplálja, hogy azok ellenőrizetlen információk közvetítésére használhatók. A Sina.com nevű portált, amelyen már több mint 250 millió fiókot nyitottak, a 2009 júliusában kitört urumcsi lázadásokat követően blokkolta a kínai kormány. 

Egy novemberi adat szerint az ázsiai országban összesen 300 millióra becsülhető a mikroblog-szolgáltatást igénybe vevők száma.

A kínai hatóságok a múlt hónapban indítottak kampányt a "hamis információk" terjedése ellen, és ennek keretében szigorúbban ellenőrzik a mikroblogokat, remélve, hogy ki tudják szűrni a világhálón terjedő, a kormányra nézve kritikus megjegyzéseket.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!