szerző:
MTI

Milliók csomagolták ki új e-book olvasójukat az ünnepek idején, ami ismét hatalmas lökést adott a digitális formátumú könyvek piacának Észak-Amerikában.

Tavaly az előző évihez képest megduplázódott az e-könyvek eladása az Egyesült Államokban. A nyomtatott könyvek forgalma még mindig a teljes piac 80 százalékát fedi le, de az e-könyvek részesedése már 20 százalék - számolt be róla a napokban az USA Today című napilap online kiadása.

A lap bestsellerlistáján szereplő 50 könyv közül 42 esetében a digitális formátum kelendőbb volt a tavalyi év utolsó hetének eladási adatai alapján.

Michael Norris piaci elemző szerint minden ötödik amerikai olvas e-könyvet vagy digitális olvasóval, táblagéppel vagy más eszközzel.

Egy tekintélyes online kiadvány, a Publishers Lunch alapítója, Michael Cader ugyanakkor úgy vélekedett: korai lenne az e-könyvek szerepét túlbecsülni. Szerinte a könyvkiadás átrendeződéséről egyelőre nincs szó. "Sok dolog változóban van, de a játék még mindig nagyban hasonlít ahhoz, amilyen volt" - idézte a www.usatoday.com.