szerző:
hvg.hu

Mindennapos lesz az azonnali arcfelismerés, a kozmetikai és a HDR-trükkök sora mozgó okostelefonnal is, általánossá válik, hogy a mobilok videokamerája folyamatos, 1080p felbontású HD-anyagok rögzítésére is alkalmas lesz. Olcsóbb lesz a felhőalapú tárolás, elterjednek a 3D holografikus lemezek, jönnek az olcsó, 128 GB kapacitású flash modulok. E-mailt vagy sms-t is küldhet a mosógép, ha lehet teregetni. Mindennapossá válnak a hordható diagnosztikai eszközök, amelyek akár a szívroham vagy az agyvérzés veszélyét is képesek hatékonyan előrejelezni. Néhány technológia, amely az elkövetkező öt évben várható a szórakoztatóelektronikai kiállításokon.

Lélegzetelállító volt a 2012-es Las Vegas-i International Consumer Electronics Show (CES) felhozatala. Akadt a szórakoztatóelektronikai kiállításon bemutatott  újdonságok között vízálló nanobevonat okostelefonokra, több mint ötven új táblagép, köztük csepp- és ügyetlenszakács-álló tablet, 30-50 ultrabook, diétát segítő csuklópánt, 3D nyomtató a saját szobrunk elkészítésére, még Microsoft tweetkórust is szerveztek. Bemutattak táblagépalapú játékkonzolt, egy sor új tévét, melyeket gesztusainkkal vagy a hangunkkal is lehet vezérelni, illetve a hagyományos távirányítót okostelefonnal, táblagéppel, univerzális távirányítóval váltják ki. Az sem akadály, ha valaki Angry Birdsözni szeretne a tévéjén.

Sőt, a Qualcomm vezérigazgatója, Paul Jacobs cége tízmillió dolláros díjat írt ki a fejlesztő csapatoknak, ha képesek a Star Trek-filmekből megismert Tricorderre hasonlító egészségügyi diagnosztizáló eszközt kifejleszteni.

De nem a CES volt az egyetlen érdekesség Las Vegasban az elmúlt napokban. Az igazi technofilokat nem a nagyközönségnek érdekes rendezvény, hanem az International Conference on Consumer Electronics (ICCE) izgatja. Ők már azt is tudják, mivel jelentkeznek majd a vállalatok az elkövetkező évek szórakoztatóelektronikai kiállításain. A The Register írásából kiderül, mi várható 2013-ban, 2014-ben, 2015-ben, 2016-ban vagy 2017-ben a CES-en.

©

Az International Conference on Consumer Electronics (ICCE) szórakoztatóelektronikai nemzetközi konferencia kreatív elmék brainstormingja. Az Institute of Electrical and Electronics Engineers (IEEE) intézet égisze alatt létrehozott rendezvényen mérnökök, technokraták határozzák meg, milyen technológiai trendek várhatóak. Közvetve itt születik döntés arról, milyen termékek jelennek majd meg a jövőben a szórakoztatóelektronikai show-kon. Amiről az ICCE-n beszélnek, azt majd három-öt éven belül lehet a CES-en megtalálni, bár egyes, gyorsan változó területek technológiái – mint az okostelefonoké – jóval gyorsabban is betörhetnek.

Az ICCE-n bemutatott érdekességek egy része kutatási fázisban van, más része már a termékfejlesztésnél tart, illetve vannak olyanok is, melyek már késztermékek, meg lehet vásárolni – megfizethetetlen áron.

Megújuló kamerák

Az elkövetkező három-öt évben gyökeresen megváltoznak az okostelefonokba épített kamerák. A gyártók azzal kompenzálják az apró lencse csekély belső fénygyűjtési képességét, hogy az eszköz nagysebességű sorozatkép-rögzítésre képes, és az eltérő expozíciójú fényképekből készít a mobil egyet. Azaz a nagyon sötét és a nagyon világos részletek is látszani fognak az okostelefonnal készített képen is. Gyenge fényviszonyok mellett is lehet tehát éles képet készíteni, és nem lesz elmosódott a kép akkor sem, ha mozog az eszköz a rögzítés alatt. Megszűnnek a „szellemképek", azaz nem marad meg az egy pixelsornyi kontúrél az ábrázolt figura mellett. Az okostelefonoknál is megjelennek a magas dinamikus tartományú HDR képek, mindennapos lesz az azonnali arcfelismerés, a kozmetikai és a HDR-trükkök sora mozgó okostelefonnal is, és általánossá válik, hogy a mobilok videokamerája a folyamatos, 1080p felbontású-HD anyagok rögzítésére is alkalmas lesz. 

Egyre több adat egyre kisebb helyen

A hővel támogatott mágneses rögzítés (Heat-assisted magnetic recording, HAMR) technológiával nagyságrendekkel lehet növelni a merevlemezek tárkapacitását. Ha ugyanis az írás pillanatában hevítik az adatterületet, gyengébb mágneses térrel is írhatóvá válik, mert módosulnak a mágneses tulajdonságai. Így még több adatot zsúfolhatnak egyre kisebb helyre. (Hevítés nélkül egyébként a csökkenő fizikai mérettel egyre erősebb mágneses tér szükséges.)

A holografikus adattárolás forradalmasíthatja a nagykapacitású optikai adathordozók piacát. Az adathordozó egy olyan lemez, amelyet hologramok rögzítésére alkalmas anyaggal vontak be. A technológia nem pusztán látványosan megnöveli a tárolható adatok mennyiségét, de ezek beolvasását is a többszörösére gyorsítja. (A működési elv részleteiről magyarul a holografia blogban olvashat.)

Az év végéig megérkeznek az olcsó, 128 GB kapacitású flash modulok (az okostelefonokban, kamerákban, médialejátszókban, táblagépekben használt háttértárak) és a megfizethető tárak az olcsó 8K x 4K felbontású videórendszerekhez.

©

A virtualizációnak és a deduplikációnak köszönhetően egyre olcsóbb lesz a fogyasztók számára a felhőben tárolni az adatokat, lesznek személyes felhők, otthoni felhők, épületben elérhető felhők, campus-felhők és vállalati felhők is. A felhőben tárolt tartalmakat hatékonyabban lehet majd indexelni, a keresés, a hivatkozások és az értelmezés leegyszerűsödik.

Egyre elterjedtebb lesz az otthoni automatizálás – nem pusztán kényelmi okokból, hanem a hatékonyabb energiagazdálkodás miatt is.

Amikor a mosógép sms-t ír

Az otthoni hálózatok is mindennaposak lesznek – az alacsony fogyasztású Bluetooth 4.0 LE (Low Energy, újabb nevén Bluetooth Smart, illetve Bluetooth Smart Ready) eszközök válnak egyre népszerűbbé, illetve elterjed a 24 Mbps-os adatátviteli sebességes Bluetooth 3.0 streaming videó.

A wifit sok helyütt leválthatja a Zigbee, a rövid hatósugarú kommunikációs eljárás, és egyre népszerűbb lesz a wifi-direct, amikor is az eszközök hotspot vagy router nélkül csatlakozhatnak egymáshoz egyszerűn és gyorsan.

Freemium-játékok és bővíthető TV

A felhasználók nem fizetnek a játékokért a belépő szinten - egyre jobban terjednek majd a freemium-játékok (free, azaz ingyenes és premium, azaz minőségi), amikor is magát az alkalmazást ingyen megkaphatja a játékos, csak az extra tartalmakért kell fizetnie az alkalmazáson belül.

©

Jönnek a bővíthető televíziók, azaz cserélni lehet például a készülék hardverét anélkül, hogy teljesen új képernyőt vásárolnánk, vagy az összes alkatrészt ki kellene dobni.

Eljött az egy képernyőn két teljesen eltérő, különböző perspektívából látható képet adó 3D tévék ideje is – izgalmasabb a játék, ha például egy játékosnak résen kell lennie, hogy besurranhat a képbe valaki, ha más szögből nézi, vagy két oldalról támadják.

A különböző helyiségekben levő mosógépek és a mosogatógépek kommunikálnak egymással, hogy ne kapcsolódjanak be egyidejűleg, vagy ne akkor ömöljön a kádba a mosógép vize, ha valaki éppen fürdik benne. De e-mailt vagy sms-t is küldhet a mosógép a gazdájának, ha befejeződött a program és lehet teregetni, vagy kiszedni a ruhát a szárítóból, és tweetel a hűtő - erre már egyes, a 2011-es CES-en bemutatott gépek is képesek.

Egyre több lesz a hordható diagnosztikai eszköz, amely akár a szívroham vagy az agyvérzés veszélyét is képes hatékonyan előrejelezni.

Lehet, hogy az ICCE álmodozóinak nem lesz mindenben igaza. De bárki ellenőrizheti, hogy 2013-ban vagy  2017-ban mi vált valóra a geekek jövendöléseiből.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!
hvg.hu Tech

Stratégiát váltanak az okostelefon-gyártók

Négy nagy okostelefon-gyártó cég is úgy döntött, évente csak egy új modellt dob ezentúl piacra. Az Apple hasonló stratégiája az iPhone esetében már bizonyított.

hvg.hu Tech

Időutazás az Apple-lel - mi várható 2022-ben?

Meddig bővül az iTunes? Mivé alakul az iPod? Esetleg az iWatch lesz a cég következő nagy dobása? Fejleszt-e az Apple mikroblogot a Pingből? Bár a cég rengeteg új területen nyit, hogy az elkövetkező tíz évben is kulcsfontosságú marad az iTunes és az iPod.  

hvg.hu Tech

CES 2012: vízálló nanobevonat okostelefonokra és tweetkórus

Vízálló nanobevonat okostelefonokra, több mint ötven új táblagép, köztük csepp- és ügyetlenszakács-álló tablet, 30-50 ultrabook, a diétát segítő csuklópánt, 3D nyomtató a saját szobrunk elkészítésére, Microsoft tweetkórus – néhány érdekesség a 2012-es Las Vegas-i International Consumer Electronics Show (CES) kínálatából. Előfordulhat, hogy idén utoljára ilyen nagy és csillogó a világ legnagyobb fogyasztói elektronikai szakmai vására.