szerző:
hvg.hu

Igyekezzen minden diák időben befejezni a házi dolgozatát, ha angolul írja, mert szerdán nem lesz elérhető az online enciklopédia. Az alapító, Jimmy Wales az internet cenzúrázása ellen tiltakozik.

A Wikipedia alapítója Twitter-üzenetében azt írja, hogy az enciklopédia angol nyelvű változata 24 órán keresztül nem lesz elérhető január 18-án magyar idő szerint reggel hattól, így tiltakoznak az amerikai kongresszus által tárgyalt két törvénytervezetet ellen.
Az egyik a SOPA (Stop Online Piracy Act – internetes kalózkodás elleni törvény), a másik a PIPA (Protect Intellectual Property Act – törvény a szellemi termékek védelméért), egyszóval az internetcenzúra ellen.

A pontatlanul, homályosan fogalmazott és túlságosan tágan értelmezhető új törvények értelmében a szerzői jogot sértő vagy azt lehetővé tevő, elősegítő weboldalakat egyszerűen lekapcsolhatják a hatóságok.

Sokan attól tartanak, ezzel a Facebook, a Twitter vagy a YouTube léte is veszélybe kerül, hiszen elméletileg akár egy nem jogtiszta link miatt is hadjáratot indíthatnának az oldalak ellen. Ennek folyamodványaként gyakorlatilag megszűnne a kommentelés és a tartalommegosztás sok formája, hiszen öncenzúrára, illetve folyamatos, jelentős erőforrásokat igénybevevő állandó kontrollra lennének kényszerítve a weboldalak. 
Azokat a weboldalakat, melyeken illegálisnak tartott tartalmakat találnak, az amerikai internetezők nem fogják megtalálni, mert nem jelenik meg a találat a keresőkben, és az is felmerült, hogy blokkolják a domainnév-rendszert, a DNS-szervereket a javaslatok szerint.

Áttételesen pedig a szabad információáramlást féltik a törvényjavaslatok ellenzői.

Akciójával a Wikipedia egy sor másik weboldalhoz csatlakozik, melyek felfüggesztik működésüket egy napra, hogy felhívják a figyelmet a készülő törvényjavaslatokra.

A Tumblr tavaly novemberben egyenesen arra szólította fel a felhasználóit, hogy telefonáljanak a kongresszus illetékes tagjainak. Az érintetteknek több mint 87 000 hívást kellett kezelniük

Az angol nyelvű Wikipedia nyitóoldalának helyén szerdán egy tiltakozó nyílt levelet és a felhívást lehet majd olvasni, melyben arra biztatják az olvasókat, tiltakozzanak és hallassák a hangjukat a közösségi oldalakon. 

A TechCrunch szerint élesen ellentétes vélemények születtek arról, valóban a helyén kezeli-e a Wikipedia a kérdést, és érdemes-e ilyen nagy gesztust tennie.

Eközben néhányan a SOPA támogatói közül már reagáltak is a legkritikusabb felvetésekre. Az Ars Technica beszámolója szerint Lamar Smith javaslatára felmerült, hogy a DNS-blokkolásról szóló részt kihúzzák a törvényjavaslatból. Sőt, a Fehér Ház is reagált, a hivatalos blogjukban azt írják, hogy nem támogatnak olyan szabályozást, amely korlátozza a véleménynyilvánítás szabadságát, növeli a számítógépes biztonság kockázatait vagy a dinamikus, innovatív és globális internet létét veszélyeztetné.

A thehill.com információi szerint a SOPA-t benyújtó Lamar Smith texasi képviselő a tiltakozások hatására jegeli a javaslatot, míg konszenzusra nem jutnak.

Ugyanakkor Jimmy Wales tweetje szerint a PIPA-t továbbra is támogatja a szenátus, bár „okozhat problémákat”.  

Sokan nem bíznak a politikusokban, így a Pirate Bay társalapítójához hasonlóan inkább újragondolnák a DNS-rendszert, hogy megkerüljék vagy ellehetetlenítsék a cenzúrát.