szerző:
hvg.hu

Bár az eladott okostelefonoknak csupán kilenc százaléka Apple-készülék, az értékesítésből befolyó haszon hatalmas: 75 százalékot tesz ki.

Az Apple az eladott okostelefonok száma alapján csupán kilenc százalékot hasít ki az okostelefonok piacából. Ez viszonylag alacsony szám, ám az értékesítésből  származó bevételei igencsak lekörözik a konkurenseket: 75 százalékot tesznek ki. Ezt Horace Dediu volt Nokia-elemző ábrázolta. Következtetéseit az AppleInsider is idézi.

Az elemző már korábban is rámutatott, milyen gyorsan vált az Apple a legjövedelmezőbb telefongyártóvá 2008 végére – ráadásul akkor a cég iPhone franchise-rendszere még csupán másfél éves volt. Az Apple ezt követően tartósan átvette a mobil bevételek listáján az első helyet. Bár a Samsung rövid ideig a második helyre szorította, tavaly a negyedik negyedévre az Apple bevételi aránya újra meghaladta a riválisokét.

Az Apple legerősebb versenytársa a Samsung – 16 százalékos nyereséggel az ágazatban. A két cég együtt tehát a befolyó profit 91 százalékán osztozik. A RIM 3,7 százalékos részesedést mondhat a magáénak, ezt a HTC követi  3 százalékkal, illetve a Nokia 1,8 százalékkal.

A listán csak az óriáscégek szerepelnek, sok jelentős telefongyártó – mint a ZTE vagy a Huawei – nem. Ezek a gyártók némileg csökkenthetik ugyan az Apple részesedését, de jelenleg nagyságrendileg nem változtatnak a számokon a mobil iparág gyilkos versenyében. Ugyanez vonatkozik az LG-re vagy a Sony Ericssonra is, bármilyen – az átlagember számára óriásinak tűnő – nyereséget könyvelhettek is el.

Embertelen munkakörülmények

Pontosan az óriási haszon miatt különítik el a többi gyártótól a civil szervezetek is a cupertinoi céget. Már több mint 170 000 ember csatlakozott péládul ahhoz az online petícióhoz, a Change.org kampányához, amely felszólítja fel az Apple-t, hogy tegyen többet a beszállítóinak dolgozó kínai gyári munkások érdekében. Létezik egy külön petíció is, a SumOfUs – ebben  több tízezer ember követeli, hogy az iPhone 5 gyártása legyen etikus

Az Apple-nek is beszállító Foxconn gyárban zajló embertelen viszonyokról több tudósítás is beszámolt. Legutóbb két amerikai újságíró írt arról, hogy az iPhone-ok részben gyerekmunkával készülnek – napi 16 órában, éhbérért. A tudósítás szerint a Foxconn sencseni gyárában 12-14 éves gyerekek is dolgoznak, a műszak általában 12 óra, de 16 is lehet, és a munkások átszámolva 165 forintos órabért kapnak.

A beszállítónál uralkodó körülmények két éve voltak a lapok címlapján először, amikor kiderült, hogy 137 munkás megsérült Kelet-Kínában, mert mérgező vegyszerrel – hexánnal – tisztították az iPhone-ok képernyőjét. A hexánt azért használják előszeretettel, mert gyorsabban elpárolog, mint más tisztítószerek, így a gyártósoron is gyorsabban tudnak dolgozni az emberek. Csakhogy a hexán idegméreg. Amellett, hogy ártalmas, tűzveszélyes és a környezetre is veszélyes.

A tajvani Foxconn, mely megközelítőleg 1,2 millió munkavállalót foglalkoztat Kínában, azt állítja, hogy az elmúlt két év során 18 saját munkavállalója követett el öngyilkossági kísérletet. Más források ennél nagyobb számról tudósítanak.

A Foxconn vezérigazgatója egyébként azt mondta a munkásairól, hogy sok fejfájást okoz neki "egymillió állatot kezelni". A cég közleményében elferdítésről beszél és bocsánatot kér.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!
hvg.hu Tech

Lenyűgöző iPhone 5 koncepció fotók: iPhone SJ

Korábban rengeteg iPhone 5 koncepció látott napvilágot. Aztán az iPhone 4S megjelenése után kicsit "leült" a dolog, ám mostanában újra kezdenek szállingózni a képzeletbeli iPhone-ok.

hvg.hu Tech

Petíció az etikus iPhone-ért

Több mint 155 000 ember csatlakozott ahhoz az online petícióhoz, amely felszólítja fel az Apple-t, hogy tegyen többet a beszállítóinak dolgozó kínai gyári munkások érdekében.

MTI Vállalkozás

Viszik az iPhone-t, mint a cukrot

Az elemzői várakozásokat jóval meghaladó eredményekről számolt be az Apple a keddi tőzsdezárás után nyilvánosságra hozott negyedéves gyorsjelentésében, köszönhetően annak, hogy okostelefonjából (iPhone) és táblagépéből (iPad) rekordmennyiséget értékesített az ünnepi szezonban.

MTI Gazdaság

Az Apple megduplázta az iPhone- és iPad-eladásait

Az elemzői várakozásokat jóval meghaladó eredményekről számolt be az amerikai Apple a keddi tőzsdezárás után nyilvánosságra hozott negyedéves gyorsjelentésében, köszönhetően annak, hogy okostelefonjából (iPhone) és táblagépéből (iPad) rekordmennyiséget értékesített az ünnepi szezonban.