szerző:
hvg.hu

Az amerikai ügyészség a fájlmegosztó oldal tulajdonosai elleni vádakat elektronikus úton elkövetett csalással (wire fraud) is kiegészítette. A vád szerint a rendszert nem több tízmillióan, hanem 5,4 millióan használták.

Újabb részletek derültek ki arról, mit tartalmaz a Megaupload és annak egyik alapító-tulajdonosa, a Kim Dotcom elleni  90 oldalas vádirat.
A BBC cikke szerint a nemrég bezáratott oldal tulajdonosait azzal vádolják, hogy több mint félmilliárd dolláros kárt okoztak a Megauploadon megosztott tartalmak jogtulajdonosainak. A vádak szerint a rendszer lehetővé tette, hogy gyorsan és rendszeresen jogvédett tartalmakat osszanak meg rajta keresztül illegálisan. A cég más weboldalakról is átemelt kalózmásolatokat, többek között a YouTube-ról a vádak szerint, és ezeket is elérhetővé tette.

©
A vádiratot az elektronikus úton elkövetett csalás (wire fraud) vádjával a cég és a szerzői jogok tulajdonosai közötti emailek alapján egészítették ki. Ezekben a levelekben a vád szerint azt állították, hogy törölték a kérdéses tartalmakat, pedig ezek valójában továbbra is elérhetőek maradtak.

A dokumentum szerint egyetlen azonosítóval például 16 950 fájlt töltöttek fel a Megauploadra, több mint 34 millió oldalletöltést generálva hat év alatt.

A vádirat szerint a "VV" nevű felhasználó törlését többször is kérték, de a jelek szerint ez soha nem történt meg, ahogy az általa feltöltött fájlok is elérhetőek voltak. Az is kiderült, hogy a Megaupload 3 400 dollárt fizetett ennek a felhasználónak egy kétéves periódus során. A vád úgy tudja, hogy nem volt annyi regisztrált felhasználója az oldalnak, mint amennyit a tulajdonosai jeleztek -  a 66 millió regisztrált felhasználó közül 5,4 millióan használták a fájlcserélő szolgáltatást.

Az amerikai igazságügyi minisztérium több értéktárgyat is lefoglaltatott – többek között ékszereket és jet-skiket koboznak el, ha bebizonyosodnak a vádak.

Kim Dotcomot - korábbi nevén Kim Schmitzet – Új Zélandon tartják előzetes letartóztatásban, és hamarosan eldől, kiadják-e az Egyesült Államoknak.  Kim Dotcom tagadja a vádakat és óvadékért fellebbezett. Az egyelőre kérdéses, mi lesz a legális fájlok sorsa.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!
hvg.hu Tech

Fellebbez az óvadékért a Megaupload-alapító

Nem engedélyezték az új-zélandi hatóságok, hogy Kim Dotcomot óvadék ellenében szabadlábra helyezzék. A védelem fellebbez, szerintük nincs bizonyíték alvilági kapcsolatokra, és nem áll fenn a szökés veszélye.

hvg.hu Tech

Bezáratták a Megaupload fájlmegosztó oldalt

Bezáratták az amerikai hatóságok a világ egyik legnagyobb fájlmegosztóját, a Megaupload nevű oldalt - jelentette a BBC. Az oldal alapítóit azzal vádolják, hogy megszegték az internetes kalózkodást tiltó jogszabályokat. A hatóságok szerint a döntésnek semmi köze az USA szigorú kalóztörvény-tervezete elleni tiltakozásokhoz. Megszólalt az Anonymous hackercsoport is, amely a fájlmegosztó bezárása miatt burkoltan megfenyegette a hatóságokat.

hvg.hu Tech

Előzetes letartóztatásban ünnepelt a Megaupload-alapító

Alaposan átgondolták, pontosan hogyan és mikor tartsanak házkutatást a Megaupload alapítójánál. Az új-zélandi szervek Kim Dotcom (eredeti nevén Schmitz) születésnapi partija előtt csaptak le a világ egyik legnagyobb fájlmegosztó oldalának alapítójára. A rendőrök a házigazda mellett több vendéget is magukkal vittek.  

hvg.hu Tech

Bosszú a Megauploadért: az FBI-t is megtámadta az Anonymous

Bosszút állt az Anonymous hackercsoport a Megaupload fájlmegosztó oldal bezáratása miatt: nem sokkal az oldal leállításáról szóló tegnap esti bejelentés után rövid időre elérhetetlenné vált többek között az amerikai igazságügyminisztérium és az FBI honlapja, illetve több, zeneipari oldal is.

MTI Világ

Megaupload-ügy: elutasították Dotcom óvadékkérelmét

A wellingtoni bíróság elutasította szerdán a Megaupload.com fájlcserélő oldal alapítójának azon kérelmét, hogy óvadék ellenében helyezzék szabadlábra. A 37 éves Kim Dotcomot - akinek eredeti neve Kim Schmitz, és német állampolgár - pénteken vették őrizetbe Új-Zélandon, amerikai kérésre. Őrizetbe vették a fájlmegosztó portál másik alapítóját és több alkalmazottját is.