szerző:
MTI

A korábbi feltevésekkel ellentétben nem fognak kihalni a férfiak: egy új elemzés szerint a speciális Y-kromoszóma nem fog eltűnni, mint ahogyan azt a kutatók eddig vélték.

Az evolúció több millió éve alatt számos alkalommal érte génveszteség az emberi kromoszómákat. Az elmúlt 25 millió évben azonban nem történt ilyen jelentős változás - írják amerikai kutatók a Nature című szaklapban. Az ember testi sejtjeinek magjában 46 kromoszóma van. Ezek közül 44 párosával áll, a fennmaradó két kromoszóma pedig az X- illetve az Y-kromoszóma. 

A nők két X-kromoszómával, a férfiak pedig egy X- és egy Y-kromoszómával rendelkeznek. Csak a férfiaknak van  tehát Y-kromoszómájuk, amely a férfi ismertetőjegyek kialakulásáért felelős géneket hordoz. Az Y-kromoszóma az egyetlen az örökítőanyagban, amelynek nincsen ellentétpárja. 

A kutatók szerint a nemi kromoszómák 200-300 millió évvel ezelőtt a "normális" kromoszómákból alakultak ki. Azóta ötször történt erőteljes, génveszteséggel társuló átalakulás. 

Jennifer Hughes, a Massachusettsi Műszaki Intézet kutatója és munkatársai makákók Y-kromoszómáját vizsgálták meg, eredményeiket pedig összehasonlították az emberek és csimpánzok korábban elemzett mintáival.

Az Y-kromoszómák összehasonlításával a szakértők rekonstruálni tudták a fejlődésüket. Míg az emberek és a csimpánzok fejlődése csak hatmillió évvel ezelőtt vált el egymástól, az óvilági majmok - például a mamkákók - s az ember fejlődése már harmincmillió éve különvált. Az utolsó, génveszteséggel társuló kromoszómaváltozás 25 millió évvel ezelőtt következett be, még azelőtt, hogy az ember fejlődésvonala elvált a makákókétól.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!