szerző:

Egy Facebook-alkalmazás hozzáfér az androidos felhasználók sms-eihez. A közösségi oldal azzal érvel, hogy a hamarosan érkező saját üzenetküldő szolgáltatásának tökéletesítése érdekében értékelte ki az adatokat, és bár technikailag lehetséges, gyakorlatilag senki sem olvassa el az üzeneteket.

A Facebook és az adatvédelem soha nem járt kéz a kézben. Ehhez újabb adalék a hétvégi hír, miszerint az egyik okostelefonos Facebook-alkalmazás kíváncsibb, mint azt a felhasználók szeretnék, és hozzáfér azoknak az androidos felhasználóknak a szöveges üzeneteihez, akik letöltötték a közösségi oldal egyik alkalmazását. A Facebook elismerte, hogy valóban lehetséges az sms-eket elolvasni, amiket az appot használó androidos felhasználók egymásnak küldtek. A vállalat azzal érvelt, hogy a nemsokára érkező üzenetküldő szolgáltatásának tökéletesítése érdekében értékelte ki az adatokat.

©
Nem a Facebook az egyetlen cég, amely hozzáfér a felhasználó személyes adataihoz. Ilyen a Yahoo Messenger, a Badoo társkereső oldal vagy Flickr képmegosztó portál is, ha a felhasználó bizonyos alkalmazásokat telepít.

A YouTube egyik alkalmazása még arra is képes, hogy távolról hozzáférjen a felhasználó okostelefonjának kamerájához, és bármikor képeket vagy videókat készítsen – akár a telefon tulajdonosának tudta nélkül – teszi hozzá a Spiegel. A YouTube-ot üzemeltető Google ezt a hírt nem kommentálta. A Facebook viszont visszautasította a vádat, miszerint olvasná a felhasználók sms-eit.  A BusinessInsider kérdésére azt válaszolták, technikailag lehetséges ugyan elolvasni a szöveges üzeneteket, de gyakorlatilag senki sem teszi. Egy az Android-Store-ban elérhető Facebook-alkalmazással engedélyezik a felhasználók a hozzáférést az üzenetek írásához és olvasásához. 

Az alkalmazás a telepítéskor felsorolja, mihez fog hozzáférni a program, de ha sok modult tartalmaz, sokan nem is olvassák végig. Nyilván szerepelt a listán az is, hogy az sms-küldő részhez is hozzáfér a program – és ilyenből rengeteg van. Az sms-technikára ugyanis részben szükség van ahhoz, hogy a Facebook-alkalmazással kommunikálni tudjon a készülék – effektíve a funkciók integrálásáról van szó. Sok más alkalmazás is engedélyezi az sms-írást és -olvasás – például amikor az standard sms-szoftvert alkalmazással váltják ki, és például sms-sel lehet fizetni kártya helyett.