szerző:
hvg.hu

Egy Facebook-alkalmazás hozzáfér az androidos felhasználók sms-eihez. A közösségi oldal azzal érvel, hogy a hamarosan érkező saját üzenetküldő szolgáltatásának tökéletesítése érdekében értékelte ki az adatokat, és bár technikailag lehetséges, gyakorlatilag senki sem olvassa el az üzeneteket.

A Facebook és az adatvédelem soha nem járt kéz a kézben. Ehhez újabb adalék a hétvégi hír, miszerint az egyik okostelefonos Facebook-alkalmazás kíváncsibb, mint azt a felhasználók szeretnék, és hozzáfér azoknak az androidos felhasználóknak a szöveges üzeneteihez, akik letöltötték a közösségi oldal egyik alkalmazását. A Facebook elismerte, hogy valóban lehetséges az sms-eket elolvasni, amiket az appot használó androidos felhasználók egymásnak küldtek. A vállalat azzal érvelt, hogy a nemsokára érkező üzenetküldő szolgáltatásának tökéletesítése érdekében értékelte ki az adatokat.

©
Nem a Facebook az egyetlen cég, amely hozzáfér a felhasználó személyes adataihoz. Ilyen a Yahoo Messenger, a Badoo társkereső oldal vagy Flickr képmegosztó portál is, ha a felhasználó bizonyos alkalmazásokat telepít.

A YouTube egyik alkalmazása még arra is képes, hogy távolról hozzáférjen a felhasználó okostelefonjának kamerájához, és bármikor képeket vagy videókat készítsen – akár a telefon tulajdonosának tudta nélkül – teszi hozzá a Spiegel. A YouTube-ot üzemeltető Google ezt a hírt nem kommentálta. A Facebook viszont visszautasította a vádat, miszerint olvasná a felhasználók sms-eit.  A BusinessInsider kérdésére azt válaszolták, technikailag lehetséges ugyan elolvasni a szöveges üzeneteket, de gyakorlatilag senki sem teszi. Egy az Android-Store-ban elérhető Facebook-alkalmazással engedélyezik a felhasználók a hozzáférést az üzenetek írásához és olvasásához. 

Az alkalmazás a telepítéskor felsorolja, mihez fog hozzáférni a program, de ha sok modult tartalmaz, sokan nem is olvassák végig. Nyilván szerepelt a listán az is, hogy az sms-küldő részhez is hozzáfér a program – és ilyenből rengeteg van. Az sms-technikára ugyanis részben szükség van ahhoz, hogy a Facebook-alkalmazással kommunikálni tudjon a készülék – effektíve a funkciók integrálásáról van szó. Sok más alkalmazás is engedélyezi az sms-írást és -olvasás – például amikor az standard sms-szoftvert alkalmazással váltják ki, és például sms-sel lehet fizetni kártya helyett.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!
hvg.hu Napi merítés

A Facebook fizetős oldala

Piackutatások szerint a Facebookhoz áramlik be az amerikai online reklámpiac teljes bevételének 6,5 százaléka, elemzők pedig folyamatos növekedést jósolnak a cégnek a következő években is.

hvg.hu Tech

Ilyen lesz a Facebook 2025-ben

13 év hosszú idő, pláne, ha előrejelzést kell adni, de a Ph.Creative-ot ez nem zavarta, és látványos infografikában foglalta össze, hogyan képzeli el a ma már nemcsak az IT-, hanem úgy általában az "egész világ egyik jelentős tényezőjét", a Facebookot.

Nagy Gábor Gazdaság

Mennyit ér a Facebook?

Befektetők serege várja a Facebook tőzsdére szánt részvényeit, mások viszont kételkednek abban, hogy a világ legnagyobb közösségi hálója cégként olyan sikerre számíthat, mint a Google vagy az Apple.

MTI Shake

A Facebookon keresett bérgyilkost egy elvakult állatvédő

Vádat emeltek egy ohiói nő ellen, aki a Facebookon próbált bérgyilkost fogadni. Egy szőrmét viselő személyt akart lelövetni az állatvédő, majd azt tervezte, hogy a helyszínen szórólapot osztogat az állatokkal szembeni kegyetlenségről.

MTI Hálózat

Börtönt kapott egy Facebook-adattolvaj

Egy brit diákot nyolc hónapi börtönbüntetésre ítéltek pénteken, mert kényes információkat lopott el a Facebook közösségi honlap belső hálózatából, bár az nem derült ki, hogy milyen információk voltak ezek.

Niklasson Katalin Tech

Jönnek a sztárok a Facebookra

Ezentúl a világ legnagyobb közösségi oldalán is lesznek visszaigazolt profilok, amelyek garantáltan az adott hírességhez tartoznak. A Google pluszon Britney Spears és Snoop Dogg mellett már Lady Gagáé is visszaigazolt celebprofil. Nem pusztán a sztárok miatt veszik át a Twitter bevett gyakorlatát: így könnyebb megüzenni, hogy a regisztrált felhasználók személyazonosságát "muszáj" ellenőrizni.