szerző:
hvg.hu

Március hetedikén az Apple bemutat valamit a sajtónak – a meghívó alapján az iPad 3 lesz a rendezvény sztárja. A szakma nagyobb felbontású kijelzőt vár.

A jövő hét közepén az Apple várhatóan bemutatja a harmadik generációs táblagépét. Az amerikai sajtó már meg is kapta a meghívókat a San Franciscóban, a Yerba Buena Center for the Artsban tartandó rendezvényre – írja az AppleInsider. A meghívón egyértelműen egy iPad érintőképernyője látható.

Arról már hetek óta szállingóznak a hírek, hogy március elején bemutatja az Apple az iPad 3-at, de a meghívóval egyértelműbb, hogy valóban erről lesz szó. A szakma várakozásai szerint az új táblagép az elődeinél háromszor nagyobb felbontású képernyővel érkezik: 2048x1536-os, retinakijelzős lesz, a beszállítója az LG és a Sharp. Új, négymagos processzor (Apple A6 system-on-a-chip) lesz benne a digitimes híre szerint. A gép a nagy felbontású videotartalmak és egyéb, nagy sávszélességet igénylő szolgáltatások számára kifejlesztett 4G LTE-technológiával (Long Term Evolution kifejezésből, tükörfordításban „hosszú távú fejlődés”) érkezik.

©
Az első generációs iPad 2010 áprilisában került a boltokba, az iPad 2 egy évvel később ugyanígy tavasszal érkezett. A Digitimes nemrég azt írta, hogy már februárban megérkezhet a harmadik, de ez már nyilván nem történik meg. Az Apple megvárja a tavaszt, ahogy eddig is. 

Azt nem lehet tudni, pontosan mikor kerül a boltokba az iPad 3 – de mint a BBC emlékeztet rá, tavaly a második generációs táblagép sajtópremierje után kilenc nappal már megvásárolható volt az eszköz. Ha ez így lesz idén is, ez azt jelenti, hogy már kiszállították a gépeket az amerikai boltokba, és a vártnál borsosabb lesz az ára. A belépő modell – a csak wifi-képes, 16 gigabájtos verzió – 499 helyett 579 dollárba kerül majd a Távol-Keleten cirkáló dokumentum szerint.

Az Apple pozíciója – az egyre nagyobb konkurencia ellenére is – meghatározó a táblagépek piacán. Az első két iPad óta jelentősen átalakult a piac, egyre több gyártó jelentkezik táblagéppel, a számítógépipar egyik leggyorsabban fejlődő ágazatává vált a tabletgyártás. A Google Android operációs rendszerekkel működő gépek egyelőre nem tudták felvenni a versenyt az Apple táblagépeivel, bár iparági szakértők várakozásai szerint a Microsoft hamarosan megjelenő, Windows 8 operációs rendszerrel érkező táblagépei kihívást jelenthetnek a cupertinói cégnek is.

A táblagépek miatt – csakúgy, mint az okostelefonok esetében – az Apple szabadalmi háborúk sorát vívja. Fő kihívója a Samsung, de utóbb névhasználati vitába is keveredett a cég egy ázsiai elektronikai vállalattal. Kínában egyes helyeken állítólag meg is kezdték az Apple iPadjének begyűjtését, miután a márkanév-bejegyzés körüli jogi vitában az Apple alulmaradt, és megtiltották a táblagép árusítását.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!
hvg.hu Tech

Mini-iPadet tesztel az Apple

Eddig az Apple „szükségtelennek” ítélte, hogy kisebb táblagépeket gyártson, de a Wall Street Journal szerint most mégis egy kisebb modell készítését tervezi.

hvg.hu Tech

Március hetedikén érkezhet az iPad 3

Az Apple-rajongók várhatóan március 7-én vethetik az első pillantást a harmadik generációs iPadre. Az iPad 3 bejelentésének időpontját az Apple hivatalosan nem erősítette meg.

hvg.hu Tech

Márciusban érkezik az iPad 3

Több forrás szerint is megkezdődött az iPad 3 gyártása, várhatóan márciusban már a boltokban lesz az Apple új generációs táblagépe. Az eszközt a Foxconn gyártja és valószínűleg LTE-technológiával érkezik.

MTI Gazdaság

Az Apple megduplázta az iPhone- és iPad-eladásait

Az elemzői várakozásokat jóval meghaladó eredményekről számolt be az amerikai Apple a keddi tőzsdezárás után nyilvánosságra hozott negyedéves gyorsjelentésében, köszönhetően annak, hogy okostelefonjából (iPhone) és táblagépéből (iPad) rekordmennyiséget értékesített az ünnepi szezonban.

MTI Tech

Állítólag eltüntetik az iPadeket több kínai üzletből is

Kínában egyes helyeken állítólag megkezdték az Apple iPadjének begyűjtését, miután a márkanév-bejegyzés körüli jogi vitában az Apple alul maradt, és megtiltották a táblagép árusítását - jelentették meg nem erősített forrásokra hivatkozva hétfőn hírügynökségek.

hvg.hu Tech

Hat rejtett gomb az iPad billentyűzetén

Gyakran előfordul, hogy ha átalakítjuk, a gyorsabb gépelésnél nem figyelünk arra, hol van szétszakítva a billentyűzet, hol kell nagyobbat ugrani az ujjunkkal.