szerző:

Március hetedikén az Apple bemutat valamit a sajtónak – a meghívó alapján az iPad 3 lesz a rendezvény sztárja. A szakma nagyobb felbontású kijelzőt vár.

A jövő hét közepén az Apple várhatóan bemutatja a harmadik generációs táblagépét. Az amerikai sajtó már meg is kapta a meghívókat a San Franciscóban, a Yerba Buena Center for the Artsban tartandó rendezvényre – írja az AppleInsider. A meghívón egyértelműen egy iPad érintőképernyője látható.

Arról már hetek óta szállingóznak a hírek, hogy március elején bemutatja az Apple az iPad 3-at, de a meghívóval egyértelműbb, hogy valóban erről lesz szó. A szakma várakozásai szerint az új táblagép az elődeinél háromszor nagyobb felbontású képernyővel érkezik: 2048x1536-os, retinakijelzős lesz, a beszállítója az LG és a Sharp. Új, négymagos processzor (Apple A6 system-on-a-chip) lesz benne a digitimes híre szerint. A gép a nagy felbontású videotartalmak és egyéb, nagy sávszélességet igénylő szolgáltatások számára kifejlesztett 4G LTE-technológiával (Long Term Evolution kifejezésből, tükörfordításban „hosszú távú fejlődés”) érkezik.

©
Az első generációs iPad 2010 áprilisában került a boltokba, az iPad 2 egy évvel később ugyanígy tavasszal érkezett. A Digitimes nemrég azt írta, hogy már februárban megérkezhet a harmadik, de ez már nyilván nem történik meg. Az Apple megvárja a tavaszt, ahogy eddig is. 

Azt nem lehet tudni, pontosan mikor kerül a boltokba az iPad 3 – de mint a BBC emlékeztet rá, tavaly a második generációs táblagép sajtópremierje után kilenc nappal már megvásárolható volt az eszköz. Ha ez így lesz idén is, ez azt jelenti, hogy már kiszállították a gépeket az amerikai boltokba, és a vártnál borsosabb lesz az ára. A belépő modell – a csak wifi-képes, 16 gigabájtos verzió – 499 helyett 579 dollárba kerül majd a Távol-Keleten cirkáló dokumentum szerint.

Az Apple pozíciója – az egyre nagyobb konkurencia ellenére is – meghatározó a táblagépek piacán. Az első két iPad óta jelentősen átalakult a piac, egyre több gyártó jelentkezik táblagéppel, a számítógépipar egyik leggyorsabban fejlődő ágazatává vált a tabletgyártás. A Google Android operációs rendszerekkel működő gépek egyelőre nem tudták felvenni a versenyt az Apple táblagépeivel, bár iparági szakértők várakozásai szerint a Microsoft hamarosan megjelenő, Windows 8 operációs rendszerrel érkező táblagépei kihívást jelenthetnek a cupertinói cégnek is.

A táblagépek miatt – csakúgy, mint az okostelefonok esetében – az Apple szabadalmi háborúk sorát vívja. Fő kihívója a Samsung, de utóbb névhasználati vitába is keveredett a cég egy ázsiai elektronikai vállalattal. Kínában egyes helyeken állítólag meg is kezdték az Apple iPadjének begyűjtését, miután a márkanév-bejegyzés körüli jogi vitában az Apple alulmaradt, és megtiltották a táblagép árusítását.