szerző:
MTI

Az eddigi legeredményesebb szezonját zárta az idén a Közép-Tisza vidékén a 2006-ban kezdődött kormorángyérítési program. Az abádszalóki, a kiskörei és a tiszaburai vadásztársaság mintegy 30 tagja összesen 258 darab madarat ejtett el - közölte a folyó halászati hasznosítója, a Halász Kft. ügyvezetője.

Január második felében kezdődtek és február végéig tartottak azok a vadászatok, melyeket a folyó mentén rendkívül elszaporodott kormoránok számának visszaszorítása érdekében szervezett a Halász Kft. - mondta Csoma Gábor. A nagy kárókatonák, más néven kormoránok számát azért kell csökkenteni, mert a madarak nagy kárt okoznak a növényzetben és a halállományban.

A Halász Kft. Kisköre és Csongrád között a Tisza közel 150 folyamkilométerének halászati hasznosítója. Ezen a területen a becslések szerint 5-8 ezer kárókatona él. Egy-egy példány naponta akár 70 deka és 1 kiló közötti mennyiségű halat is elfogyaszt, ami a cégnek napi több millió forintos veszteséget jelent.

Különösen igaz ez a hideg évszakban, amikor a madarak a vermelő helyeket felkutatva komoly károkat okoznak a télen egy-egy szűkebb területen csoportosuló halpopulációkban. 

A kormoránok télen legnagyobb számban a kiskörei duzzasztómű alatti Tisza-szakaszon gyülekeznek, mivel azonban a vízi vad vadászata az országban egyedül ezen a vidéken tilos, így a kárókatonák kilövése is csak speciális engedélyek birtokában lehetséges - mondta Csoma Gábor.

Hozzátette, a Közép-Tisza vízkezelőjeként a Halász Kft. immár 2006 óta a területileg illetékes természetvédelmi szakhatóság jóváhagyásával és a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatósággal, valamint az érintett vadásztársaságokkal együttműködve igyekszik megteremteni az állományszabályozás lehetőségét.