szerző:
MTI

Több mint 210 ezer online bejegyzést töröltek a kínai hatóságok és 42 weblapot zárattak be alig egy hónapon belül - közölték az állami internetfelügyelettől csütörtökön Pekingben.

"Az internetes rémhírek, pletykák kiötlése és terjesztése a kínai törvények szerint tilos" - emlékeztetett Liu Cseng-zsung, az intézmény egyik vezetője. Az effajta cselekmények zavarják a közrendet, aláássák a társadalmi stabilitást és az országban sosem fogják eltűrni azokat- a pletykákkal "kereskedőket" a törvények szerint szigorúan felelősségre fogják vonni – mondta.

Abban, hogy a rémhírek és pletykák ne terjedjenek el a mikroblogokon és a weboldalakon, a kormányzati szerveknek és az internetszolgáltatóknak egyaránt van szerepük - idézi Liut a Hszinhua hírügynökség. Hozzátette, hogy a felhasználóknak is ébernek kell lenniük, hogy ne kerüljenek az álhírek hatása alá, és időben jelentsék azokat a hatóságoknak.

A rajtaütéseket - "amelyeknek köszönhetően javult az online környezet" - az internetfelügyelet, a távközlési cégek és a rendőri szervek közösen végezték - derül ki a jelentésből.

A Hszinhua egy másik összeállításában emlékeztetnek, hogy tavaly októberben két informatikai cég vezetője a legnépszerűbb mikroblogon, a vejpón kezdeményezte egy olyan online közösség kiépítését, amelynek tagjai önként vállalják, hogy tartózkodnak a dezinformációk és a megalapozatlannak tűnő üzenetek közvetítésétől. Az oldal több mint 300 millió felhasználójából eddig 2 és fél millióan fogadták el a javaslatot.

Április első napjaiban a Twitterhez hasonló két nagy mikroblog-szolgáltatót a kommentálások háromnapos felfüggesztésére köteleztek, mert oldalaikon elterjedt, hogy Pekingben katonai hatalomátvétel előkészületeinek jelei figyelhetők meg. A "hírhez" a három évvel ezelőtti fővárosi katonai parádé alkalmával felvonuló harckocsik képét mellékelték.

A két szolgáltató elismerte, hogy a mikroblogokon "rémhíreket és törvénytelen információkat terjesztettek". A "felelős internetezést" szolgáló rendelkezések szerint Kínában a mikroblogok szolgáltatóinak március közepéig kötelezővé kellett tenniük a valós névvel történő regisztrációt.

Kínában 2011 végén meghaladta az 500 milliót az internetezők száma és becslések szerint 2015-re 200 millióval többen lesznek. Ez azt jelenti, hogy a világ legnépesebb országában hamarosan többen használják majd a világhálót, mint az Egyesült Államokban és Japánban együtt.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!