szerző:
MTI

Egyeztetni kívánják nemzeti programjaikat a kalózpártok, s azt tervezik, hogy a 2014-es európai parlamenti választásokon már egy európai kalózpárt égisze alatt indulnának.

Az európai kalózpárt létrehozásának azonban egyelőre pénzügyi korlátai vannak. "Amint sikerül összegyűjtenünk a szükséges pénzeket, létrehozzuk az Európai Unió szintjén működő közös pártunkat" - mondta újságíróknak Mikulás Ferjencík, a Cseh Kalózpárt alelnöke az európai kalózpártok kétnapos tanácskozásának végén vasárnap Prágában. 

A fórumon megegyezés született arról, hogy a leendő közös választási program legfőbb pontjait és a választási kampányról szóló elképzeléseket az egyes pártok először nemzeti keretekben tisztázzák, majd nemzetközi tanácskozáson egyeztetik és összehangolják.

"Ha a kalózpártok az EP-választáson sikeresek lesznek, akkor a jövőben képviselőink önálló parlamenti csoportban tevékenykedhetnének, s nem a liberálisok vagy a zöldek csoportjának keretén belül kellene működniük" - fejtette ki Ferjencík. Leszögezte: a prágai konferencia a 2014-es EP-választásokra való felkészülés első lépése volt. 

A konferencia több résztvevője is azon véleményének adott hangot, hogy a kalózpártoknak aktívan be kellene kapcsolódniuk a nagypolitikába. 

Cory Doctorow kanadai-brit író, a mozgalom egyik legismertebb aktivistája úgy véli: a kalózpártok új témákat vihetnek be a politikai életbe. Ilyen szerinte az információs társadalom kérdése és az egyéni szabadság veszélyeztetése az új technológiák által.

"A kalózok szeretnék felhívni a figyelmet arra, mit jelenthetnek az egyes állampolgárok számára az információs politika különféle árnyalatai" - jelentette ki a kétnapos tanácskozáson Doctorow. Vasárnap fontos téma volt a Hamisítás Elleni Kereskedelmi Megállapodás (ACTA), amelyet a kalózpártok nem ismernek el. Megegyeztek, hogy folytatják az ACTA elleni tiltakozásokat.

A konferencián elhangzottak szerint a világban jelenleg már mintegy 60 kalózpárt működik.