szerző:
hvg.hu

A Facebook alighanem arra indítja a felhasználókat, hogy többet foglalkozzanak a megjelenésükkel és a testükkel. Egy mentális egészséggel és evési zavarokkal foglalkozó kórház felméréséből legalább is ez derült ki.

A baltimore-i Sheppard Pratt egészségügyi központ evési zavarokkal és mentális betegségekkel foglalkozó intézete felmérést készített a Facebook-felhasználók között, s azt találta, hogy a 75 százalékuk elégedetlen a testével, 51 százalékuk pedig jelezte, hogy sokkal tudatosabb lett a közösségi szájt miatt a testét és súlyát illetően.

A kutatók ilyen megállapításokat idéztek: „Túl kövér vagyok a fotókon – nehogy tagelj engem!” „Te olyan karcsúnak látszol, én viszont sohasem hordhatnék egy ilyen farmert.” „Tudod, hogy Greg hogyan fogyott le ennyire?” „Tisztára malacnak nézek ki – neki fogok diétázni.” „Futnom kell tíz mérföldet.” „Szükségem volna egy kis gyúrásra.” És így tovább.

A Glamour magazin 2009. novemberi fotója. Nem mindenki elégedetlen a testével
©

A Facebook könnyebbé teszi az embereknek, hogy több időt és energiát fordítsanak a testük kritizálására, és vágyakozzanak, hogy úgy nézzenek ki, mint valaki más” – mondta Dr. Harry Brandt, a Sheppard Pratt központ igazgatója. Kifejtette: „A modern technológia korában, az okos telefonok és az állandóan elérhető internet világában egyre nehezebb lesz az embereknek eltávolítaniuk a képeiket a közösségi felületekről, ami más kiváltó okokkal együtt előbb alacsony önbecsülést és végül táplálkozási zavarokat okoz.”

A kutatók szerint (akik hatszáz, 16 és 40 év közötti felhasználót kérdeztek meg) tinédzserek és felnőttek is érintettek a Facebook test összehasonlító és önkritizáló negatív behatásaitól, amelyek között a szégyenérzet is ott van. Úgy találták, hogy minél több időt töltenek a Facebookon, annál több időt fordítanak a testük és mások testének elemzésére. Az olyan fejlett szolgáltatások, mint az idővonal pedig könnyen lehetővé teszi a test és a súly változásának nyomon követését is. Az emberek nem boldogok a testükkel, s emiatt veszélyes magatartást is felvehetnek.

„Ha az emberek azzal foglalkoznak, hogy a testük hogyan néz ki a feltöltött képeken, akkor kevesebb idejük marad a pozitív dolgokkal törődni, amelyekben részt vesznek, s amelyek arra mutatnak, hogy értelmes életet élnek. Ha az emberek az online elérhető képeikkel és nem a teljes egészségük jeleivel törődnek a való életben, azt lehet, hogy a testükről kialakított képük megsínyli” – fejtette ki Dr. Steven Crawford, a központ társigazgatója.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!