szerző:

A Pew trendkutató intézet és az Elon Egyetem friss felmérése szerint a technológiai világ bennfentesei szerint az okostelefonos fizetés súlya 2020-ra már nagyobb lesz, mint a hitelkártyáké.

A Pew Internet and American Life Project és az Elon University's School of Communications kutatói több mint ezer szakember és döntéshozó véleményét gyűjtötték össze arról, hogy az okostelefonok átveszik-e a hitelkártyák és a készpénz szerepét a belátható jövőben.

A választ az NFC (near field communications – kistávolságú kommunikáció) technológia adja meg. Ez lehetővé teszi, hogy a telefonba beépített chip és a fizetési terminál között pár centiméter távolságból kommunikáció folyjék, s pénzügyi tranzakció menjen végbe. Ez egy létező és használtban lévő műszaki megoldás, amivel már Magyarországon is többfelé találkozhattunk. Például a Sziget fesztiválon már tavaly teszteltek egy ilyen rendszert. (NFC chipet más eszközökbe is beépíthetnek, akár hitelkártyákba is, de a BMW például egyes típusok slusszkulcsába helyezett el ilyet, hogy különböző szolgáltatásokat lehessen igénybe venni vele.

NFC-s fizetés okostelefonnal. Tranzakció pár centiméterről
©

A válaszolók 65 százaléka egyetértett abban, hogy az NFV 2020-ra széleskörben elterjedt lesz. A mobiltelefon-tulajdonosoknak pedig máris több mint 10 százaléka már használ valamilyen mobilos fizetési rendszert a ComScore adatai szerint. A nagy technológiai cégek pedig dolgoznak az NFC-s rendszerek elterjesztésén.

A Google Wallet már NFC-t használ, s egy másik fizetési rendszer, az Isis androidos készülékeket gyártó cégekkel (köztük a Nokiával, a Sonyval és az LG-vel) állapodott meg, hogy NFC-s modelleket dobnak piacra, s így nemsokára már legalább 100 millió ilyen eszköz kerül forgalomba. De a hírek szerint az Apple is fejleszti a saját mobilpénztárca-rendszerét, s jó pár kifejezetten erre a célra alakult fejlesztőcég is reáfeküdt az NFC-s mobilfizetésre.

A válaszadók azonban a mobilfizetés elterjedése előtt álló akadályokról is beszéltek. Ezek közül a legnagyobb az lehet, hogy a pénzügyi szektor a stabilan működő szolgáltatási rendszerén valószínűleg nem akar változtatni, s ellent fog állni az NFC-nek, amely piaci pozícióvesztést is okozna a szektor hagyományos vállalkozásainak. A piaci elemzők egyetértenek abban, hogy nagy hitelkártya-társaságoknak jelentős befolyásuk lesz arra, hogy a mobilfizetés mikor terjedhet el széles körben.

Emellett ameddig a mobilfizetés körüli biztonsági félelmeket, és a szolgáltatások stabilitását illető kétségeket nem sikerül eloszlatni (és a tapasztalatok szerint mindig van, aki e kétségeket igyekszik életben tartani), a fogyasztók csak a dolog trendi jellege miatt nem fognak áttérni rá. Ezek a tényezők lelassíthatják, de meg nem állíthatják a folyamatot – volt a tanulmány végső konklúziója.