szerző:
MTI

Internezetők ezrei versengtek a fantáziadús ötletekkel, hogy megkerüljék az eredményeknek az urnazárás előtti közlésére vonatkozó tilalmát a francia elnökválasztással kapcsolatban.

"Időjárásjelentés: 29 fok Amszterdamban, 25 Budapesten". A Twitteren az internetezők a #Londoni Rádió címke mögé sorakoztak fel, utalva a második világháború idején a BBC hullámain Franciaországba, az ellenállás számára küldött kódolt üzenetekre. A Twitter-üzenetek délutántól percenként tucatjával özönlöttek.

Francois Hollande
©

Egyes üzenetek Nicolas Sarkozy magánéletére és felesége, Carla Bruni-Sarkozy énekesnő és topmodell olasz származására tettek utalásokat. "Carlita nem fog dalolni, ismétlem, Carlita nem fog dalolni", illetve "A bambina nem a kastélyban fog felnőni" - szólt az egyik, a házaspár Giulia nevű kislányára utaló üzenet.

Az elnökre magyar származású apjával is utaltak, míg az internetezők Francois Hollande nevére is szójátékokat alkottak. A gouda (holland sajtféleség) kilója 27 euró, a tokaji bor üvegje 25 euró" - állt az egyik üzenetben.  Az 1977-ben elfogadott törvény értelmében tilos az eredmények közlése az utolsó szavazóhelyiségek zárása előtt. A törvényt megsértő tájékoztatási eszközök vagy magánszemélyek 75 ezer eurós büntetésre számíthatnak.

A kérdés élénk vitát váltott ki az általánosan elterjedt internet korában, valamint arra vonatkozóan, hogy a külföldi média nem tartja magára nézve kötelezőnek a francia törvényt.

A párizsi ügyészség vasárnap bejelentette, hogy vizsgálatot indított, amiért az urnazárás előtt több média közzétette a választási eredményekről készült becsléseket. A vizsgálat az AFP-t, két belga orgánumot, egy új-zélandi székhelyű internetes portált, valamint egy belga újságírót érint, aki állítólag twitteren küldte tovább a becsléseket.

"A 75 ezer eurós büntetés rendbe teszi a francia eladósodást" - jegyezte meg ironikusan az egyik internetező.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!
MTI Világ

Francia elnökválasztás: Hollande az élen

Az AFP egybehangzó források felméréseire hivatkozva Francois Hollande szocialista jelölt győzelméről adott hírt a francia elnökválasztás első fordulójában. A második forduló május 6-án lesz Hollande és a jelenlegi államfő, Nicholas Sarkozy között.