szerző:
hvg.hu

Egy 100 ezer Apple Mac gépen lefutatott szkennelés szerint legalább három százalékuk volt fertőzött például a közelmúltban elhíresült Flashback trójaival – jelentette a Sophos biztonségi cég. Nem is beszélve a többi rosszindulatú szoftverről, amelyek a Mac-eken tanyáznak, bár közvetlenül nem pusztítanak.

A 2700 fertőzöttség jeleit mutató gép háromnegyede a Fashback (vagy Flashflake) károkozót hordozta. A Java-alapú rosszindulatú szoftver az első jelentős beazonosított globális Apple-kártevő. A második helyen 17,8 százalékkal a tavaly feltűnt OSX/FakeAV trójai áll, aztán 5,5 százalékkal a 2007-es OSX/RSPlug és a 2009-es OSX/Jahlav 1,2 százalékkal.

©

A Mac-ek ötöde volt azonban megfertőzve az „otthonról a PC-re” kártevővel, amely közvetlenül ugyan nem bántja az Apple gépeit, de arra nagyon is képes, hogy elterjessze a fertőzést az otthoni vagy a munkában használt PC-kre.

©

A Sophos egy sor PC-kártevőt azonosított, amelyek közül a 2009-ből származó Bredo trójai 21,2 százalékkal vezeti a sort. „A Mac usereket megnyugtathatja, hogy hétszer könnyebben kaphatnak be egy Windows vírust, kémprogramot vagy trójait, mint a Mac OS X-re írtakat, de a Mac-es kártevők is meglepően közönségessé váltak” – fejtette ki a Graham Cluley a Sophos szakértője, aki szerint a növekvő gondok miatt ideje lenne hangos figyelmeztetést küldeni a Mac-felhasználóknak, hogy: ébresztő!

A kiberbűnözők a Mac-eket könnyű célpontnak tekintik, mert a tulajdonosaik tipikusan nem futtatnak antivírus szoftvereket, és azt gondolják róluk, hogy lényegesen magasabb a szabadon elkölthető jövedelmük, mint a Windows-felhasználóknak. Pedig a Mac-felhasználóknak is védeniük kellene az eszközeiket, különben az Apple-termékek esetében is olyan jelentősre duzzadhat az elektronikus kártevők problémája, mint a PC-knél” – állította Graham Cluley.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!