Az elemző gondolkodás megrendítheti a vallásos hitet

Utolsó frissítés:

Címkék: pszichológia; Science; hit; vallási meggyőződés;

Egy új tanulmány szerint az analitikus gondolkodás képes csökkenteni a vallásos hitet, még a legjámborabb hívők esetében is.

A vallásos meggyőződés és az analitikus gondolkodás összefüggéseiről írt tanulmány a tekintélyes Science magazinban jelent meg pár napja. Eszerint az elemző gondolkodás erősíti a hitetlenséget és hitbeli kétségeket, ez pedig új fényt gyújt a vallási hit pszichológiájának megértésében – olvasható a Daily Science tudósításában.

Hívők forgataga. Az elemző gondolatok nem szolgálják az áhitatot

Fotó:

„Az volt a célunk, hogy megfeleljünk egy alapvető kérdésre: Miért hisznek az emberek Istenben különböző mértékben?” – mondta Will Gervais, a kutatás vezetője. Szerinte összetett tényezők kombinációja befolyásolja a személyes spiritualitást, és a mostani kutatások azt sugallják, hogy az elemző gondolkodás kognitív rendszere az egyik faktor, amely befolyással van a hitetlenségre.

Ezt Ara Norenzayan, a British Columbia University tanára azzal egészítette ki, hogy a mostani kutatás egy régebbire támaszkodott, amely a vallás és az intuitív gondolkodás összefüggéseire koncentrált. „Azt találtuk, hogy az elemző kognitív rendszer aktiválása az agyban aláássa a vallásos hit intuitív támasztékát, legalább is időlegesen” – mondta Norenzayan. Kifejtette azt is, hogy a vallási meggyőződést pszichológiai és kulturális tényezők formálják, s ez változik az időtől és a helyzettől függően is.

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X