szerző:
MTI

Szabadalmi jogi pert nyert a Motorola Németországban a Microsoft ellen. A mannheimi tartományi bíróság szerdai, nem jogerős döntése értelmében a Microsoftnak ki kell vonnia a német piacról az Xbox játékkonzolt és a Windows 7 operációs rendszert.

A bíróság bizonyítottnak találta, hogy a Microsoft megsértett egy videótömörítési eljáráshoz fűződő szabadalmi jogot, amelynek tulajdonosa a Motorola. A Microsoftnak ezért kártérítést kell fizetnie, és ki kell vonnia a német piacról azt a két terméket - az Xboxot és a Windows 7-et -, amelyekben alkalmazzák a technológiát.

©

Az első fokú ítéletnek egyelőre nincsen következménye a felhasználókra nézve, mert a Microsoft fellebbez ellene. Ugyanakkor az amerikai szoftvercég áprilisban éppen a Motorolával folytatott vitára hivatkozva helyezte át európai logisztikai központját Németországból Hollandiába, mert attól tartott, hogy pervesztés esetén a német hatóságok lefoglalhatják az érintett termékeket.

Szakértők szerint a Google érdekeltségébe tartozó Motorola elsősorban nem a mintegy 4 milliárd euró jogdíj megszerzésére törekszik, hanem átfogó megállapodást kíván elérni a Microsofttal a szabadalmi védelem alatt álló technológiai megoldások kölcsönös használatáról.

Elektronikai, informatikai óriáscégek gyakran fordulnak német bírósághoz szabadalmi jogi ügyekben, mert a német szabályozás nemzetközi viszonylatban igen szigorú. Német bíróság tárgyalja például az Apple és a Samsung ügyét, amely a Samsung-féle Galaxy Tab 10.1 és az Apple-féle iPad 2 táblagépek közti hasonlóságokról szól.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!