szerző:
hvg.hu

A legújabb kutatási eredmények szerint a korábban már hírbe hozott, rosszul megírt alkalmazások mellett sok népszerű weboldal, köztük a Wikipedia megnyitása is gyorsan meríti a mobiltelefont.

A Stanford Egyetem kutatói azt vizsgálták, hogy az okostelefon-használók által gyakran látogatott weboldalak közül melyik mennyire terheli le a készüléket, azaz mennyire járul hozzá a telefon gyorsabb lemerüléséhez.

A szakértők arra jutottak, hogy a felhasználók közt gyorsabban terjed a mobiltelefonos böngészés, mint amennyire a fejlesztők odafigyelnek arra, hogy a telefonra optimalizált oldalakkal szolgálják ki őket. Ezt bizonyítja, hogy több népszerű oldal elvileg mobilra szabott verziója sincs megfelelő odafigyeléssel fejlesztve.

A kutatás során a 3G-s netkapcsolathoz, valamint az oldal böngészőbe betöltéséhez használt energiát vették számításba. A legrosszabbul teljesítő mobilos oldal a Wikipedia volt, de szintén nem szerepelt jól az IMDB filmes szájt és az HBO Go sem. Az átlagosan teljesítők közt van a Facebook és a Weather.com, míg a legjobban a Gmail, a YouTube és a microsoftos live.com.
Az a nem túl meglepő tény is kiderült, hogy a mobilos felülettel egyáltalán nem rendelkező oldalak fogyasztják el a legtöbb energiát: a vizsgáltak közül ilyen volt például a teljes mezőny első helyén végző, nagyméretű multimédiás elemekkel operáló Apple-oldal, illetve a Tumblr mikroblog-szolgáltató főoldala.

Aki kíváncsi a részletes módszertanra és eredményekre, az pdf formájában letöltheti az angol nyelvű tanulmányt.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!