szerző:
hvg.hu

Szabályozni is tudják hallásukat a bálnák - állítják kutatók, akik Hawaii-n egy hamis gyilkos bálnán figyelték meg ennek a jeleit.

A bálnák és a delfinek elsősorban hallásukkal tajékozódnak, ezért hallásuk különösen érzékennyé vált. A kutatók azonban most rájöttek, ezek az állatok valójában állítani is tudják hallásukat - írja a BBC.

A kutatók erre úgy jöttek rá, hogy Hawaii-n egy Kina nevű hamis gyilkos bálnára szereltek szenzorokat, amellyel agyi aktivitását mérték. Az eredmény: az állat "lehalkította" hallását, amikor egy túl hangos zajt hallott.

Paul Nachtigall, a hawaii egyetem egyik professzora, a kutatás egyik vezetője elmondta, a hangosabb zajokra a megfigyelt hamis gyilkos bálna nagyobb agyhullámokkal reagált, míg a halkabbakra kisebbekkel. A kutatók azt tapasztalták, hogy idővel az állat megszokta a neki lejátszott hangokat, és amikor tudta, hogy hangosabb zaj fog következni, akkor csökkentette a hallásának szintjét, vagyis szintén kisebb agyhullámokat mutatott.

©

Nachtigall szerint ez azért alakulhatott így az evolúció során, hogy az állatok a saját maguk által kiadott, olykor igen hangos hangokat ki tudják szűrni, és jobban tudjanak figyelni a halk neszekre, amik alapján tájékozódnak.

A kutatók azt remélik, hogy ezzel a felfedezéssel az állatok védelmét segíthetik majd elő.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!