szerző:
hvg.hu

Aki hirdetést lát a Wikipédián, az jobban teszi, ha átvizsgálja rendszerét, a jelenség ugyanis valószínűsíti, hogy a számítógép vírusos.

A Wikipédia nem jelenít meg hirdetéseket, kizárólag saját fenntartására vonatkozó felhívások jelennek meg rajta, általában az év végén, illetve itthon az adóbevallás leadását megelőző hetekben. Ha valaki más, kereskedelmi jellegű reklámot lát az oldalon, az saját, megfertőződött számítógépét okolhatja érte.
A webes enciklopédia szerint a rosszindulatú szoftver legtöbbször a Google Chrome bővítményeként települ fel a gépre. Eltávolításához az böngésző jobb felső sarokban található csavarkulcs menü “Eszközök” pontjában kell kiválasztani a bővítményeket, majd itt törölni az “I want this” bővítményt.

Nincsenek teljes biztonságban a többi böngésző használói sem, a Chrome mellett a Firefox és az Internet Explorer felhasználóitól is érkeztek már hasonló jelzések. A legbiztosabbb megoldás az ismert vírusvédelmi szoftverek adatbázisának frissítése, majd egy ellenőrzés futtatása - bár mostanában ennek is meglehetnek a veszélyei.