szerző:
MTI

Módosította a költségvetést a parlament hétfőn, így a Kutatási és Technológiai Innovációs Alap forrásai biztosítják, hogy a genfi székhelyű Európai Nukleáris Kutatási Szervezet (CERN) informatikai adatközpontja Budapesten jöjjön létre.

Három fideszes képviselő - Koszorús László, Csizi Péter és Ékes József - ezt célzó módosító javaslatát 290 igen szavazattal, 14 ellenében fogadta el az Országgyűlés.

A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Wigner Fizikai Kutatóközpont által összeállított pályázat eredményeként 2013. január 1-jétől Csillebércen működhet a CERN részecskegyorsító kutatóintézet informatikai adatközpontja. Az ennek érdekében a szükséges beruházást így még idén meg kell valósítani.

A kormánypárti politikusok arra hivatkozva kezdeményezték az ez évi költségvetés módosítását, hogy a bruttó 8,5 milliárd forintos beruházáshoz nélkülözhetetlen az állami szerepvállalás és a költségvetési támogatás. Javaslatuk elfogadásával a szükséges összeget a Kutatási és Technológiai Innovációs Alap idei forrásaiból biztosítják.

Az előterjesztés indoklása szerint Csillebércen világszínvonalon is egyedülálló csúcstechnológia valósulhat meg. A projekt része az MTA tulajdonában lévő ingatlan átalakítása úgy, hogy ott egy ezerötszáz négyzetméteres adatközpont jöjjön létre.

A fideszes politikusok hangsúlyozták: amellett, hogy az adatközpont javítja az ország tudományos megítélését, a CERN által több éven át biztosított üzemeltetési költségek elérik a 25 millió eurót, hozzájárulva a foglalkoztatás növeléséhez, másrészt a költségvetés bevételeihez.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!