szerző:
hvg.hu

Hírügynökségi beszámolók szerint az Android ingyenességét kérte cserébe a Google-től Kína a Motorola felvásárlásának jóváhagyásáért.

Legalább öt évig maradjon ingyenes és bárki által felhasználható az Android. Ezt kellett megígérnie a Google-nek ahhoz, hogy az európai és az amerikai hatóságok után a kínai illetékesek is jóváhagyják a Motorola felvásárlását - számolt be egybehangzóan a Wall Street Journal, a Reuters és az AP.

A megállapodással okafogyottá váltak azok a félelmek, melyek szerint a Google arra használta volna a mobilgyártót, hogy az Apple-höz hasonlóan egyetlen kézben tartsa a hardver és a szoftver gyártását. Kínának ez különösen fontos, hiszen az Android külsősök általi elérhetetlenségével könnyen kicsúszhatna a talaj a Huawei és a ZTE mellett a névtelen, olcsó telefonok kínai gyártói alól is.

Az amerikai informatikai óriásvállalat részvényenként 40 dollárt fizet, így nagyjából 12,5 milliárd dollárt költ a mobilgyártó felvásárlására. A kínai jóváhagyás után a Google minél előbb szeretné lezárni a tranzakciót.