szerző:
MTI

Triat névre keresztelték azt az új háromdimenziós testet, amely a feltalálója szerint a Gömböc továbbgondolt változata. Ezt azonban eddig tudományosan senki sem hitelesítette.

Kedden mutatják be a Triat elnevezésű új magyar találmányt. Feltalálója, Vajai László az MTI-nek elmondta: a Triattal olyan homogén testet kívánt létrehozni, amelynek egy stabil és egy instabil helyzete van, valamint mindössze négy gömb- és hengerfelületből áll.  Mint mondta, a Triat két egyensúlyi helyzetét kizárólag a geometriára alapította, és ezzel a Gömböc után sikerült bizonyítania a néhai Vlagyimir Igorjevics Arnold orosz matematikus sejtését, miszerint létezik olyan homogén test, amelynek négynél kevesebb egyensúlyi pontja van. Mindez a feltaláló saját felismerésén alapul, tudományosan azt nem hitelesítették.

Vajai szerint a Gömböc elég sok felületet tartalmaz, amelyekben vannak úgynevezett nem elemi, hanem komponált felületek is. Ezzel ellentétben a Triat szerinte teljesen elemi (gömb- és henger-) felületekből tevődik össze. Jelen feltételezésem szerint a feladatot nem lehet ennél egyszerűbben megoldani - vélekedett Vajai László.

©

A feltaláló szerint a testnek nem feltétlenül kell gömbszerűnek lenni, hanem elégséges azokat a pontokat ilyen módon kialakítani, amelyek a mindenkori talajjal érintkeznek. "Ezért a Triat nem gömbszerű, és mégis gömbszerű" - magyarázta a feltaláló.

Mindezt azonban egyelőre csak a feltaláló állítja, a tudományos bizonyíték még nincs, a találmányt eddig nem hitelesítették. Domonkos Gábor, a Gömböc egyik feltalálója a hvg.hu-nak azt mondta, az alapján amennyit látott és tud a Triatról, az a véleménye, hogy egy olyan monostatikus test, amely a maga nemében bonyolult. Mint mondta, egy stabil és három instabil egyensúlyi pontja van, tehát ellentétben a Gömböccel nem mono-monostatikus, hanem egyszerűen monostatikus. A test tulajdonságait egyébként csak egy független tudományos vizsgálat állapíthatja meg - mondta Domonkos.

Arnold orosz matematikus sejtéseként vált közismertté az a feltételezés, hogy létezhet konvex, homogén momo-monostatikus test. Ennek a sejtésnek az első ismert megoldása volt a Gömböc. A világ matematikai köztudatába 2007-ben berobbant Gömböc Domonkos Gábor és Várkonyi Péter találmánya. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem munkatársai, az azóta elhunyt Arnold által 1995-ben felvetett elméleti kérdést válaszolták meg a Gömböccel. Ez az első ismert homogén test, amelynek egy stabil és egy instabil, azaz összesen két egyensúlyi pontja van. Bizonyítható, hogy ennél kevesebb egyensúlyi helyzettel rendelkező test nem létezhet. A Gömböc a Mathematical Intelligence szakfolyóirat címlapján debütált 2006-ban.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!