szerző:
hvg.hu

Több mint félmilliárd forintnak megfelelő 2.2 millió dollárra büntették az Apple-t Ausztráliábn az új iPad megnevezése és reklámja miatt. Az ügy hazai érdekessége, hogy a kifogásolt dolgok Magyarországon sem állnak meg.

Az ausztrál hatóságok vizsgálati eredményét megerősítő bírósági döntés után 2.21 millió dollár, azaz közel 540 millió forintnyi bírságot kell fizetnie az Apple-nek a szigetországban, mert megtévesztően használta az új iPad modellek megnevezésében és hirdetéseiben a 4G jelzőt - írja a The Australian. A problémát az jelenti, hogy az iPadben lévő technológia nem kompatibilis az Ausztráiában lévővel, így a gyakorlatban nem használható 4G-s eszközként az Apple táblagépe. A cég ellen hasonló eljárások vannak folyamatban az Egyesült Királyságban és Svádországban is, de a kifogásolt inkompatibilitás Magyarországon is megáll.
©
A felhasználói panaszok, majd az ezek nyomán induló ausztrál és brit vizsgálatok után az Apple május közepén döntött úgy, hogy átnevezi mobilinternetezésre is alkalmas iPadjeit. Az "iPad Wi-Fi + 4G" megnevezést az "iPad Wi-Fi + cellular", értelmező fordításban "iPad Wi-Fi és mobilnet" modellnév cserélte, időközben Magyarországon is. A 4G LTE támogatása ugyanis csak az USA-béli AT&T és a Verizon hálózatán, illetve a kanadai Bell, Rogers és Telus szolgáltatóknál elérhető.