szerző:
MTI

Kihirdették a 2012. évi Európai Feltalálói Díj nyerteseit – díjat kaptak mások között a wifi és a hepatitisz-B elleni gyógyszer feltalálói.

Hetedik alkalommal adták át az Európai Feltalálói Díjakat, az öt kategóriában összesen 200 jelölt közül választott a nemzetközi zsűri, amelyben részt vett Rubik Ernő professzor, a Rubik-kocka alkotója is. A díjat 2006-ban alapította az Európai Szabadalmi Hivatal (EPO), az elismerést évente adják át a soros EU-elnök országgal együttműködve.

Kutatói kategóriában a hepatitisz-B betegség elleni gyógyszer francia feltalálóinak ítélték oda a díjat. Ipari kategóriában egy dán cég terméke vitte el a pálmát, a számítógépes új eljárással egyénre szabott hallókészülék állítható elő, amely jelentősen javítja a hallásképességet.

A kis- és középvállalatok közül egy német csoport találmányát, a metánnal működő, hordozható energiaforrást díjazták. Az Európán kívüli országok díját a wifi technológiát megteremtő eljárás feltalálóinak ítélték oda, és életműdíjat kapott a német Josef Bille a lézeres szemműtét forradalmasító módszeréért.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!