szerző:
hvg.hu

Milyen sebességgel olvasunk egy könyvet? Melyik résznél unják meg legtöbben az olvasást? Ezeket mind tudják rólunk az e-olvasók, az adatok pedig jól jönnek a kiadóknak.

Radikális változást hoztak a könyv - kiadó - olvasó kapcsolatban az e-könyvolvasók: az olvasás megszűnt intim tevékenységnek lenni. Az e-readerek adatokat gyűjtenek olvasási szokásainkról, és ezeket el tudják juttatni a forgalmazókhoz, akik fel tudják használni őket - írja a Nyelv és Tudomomány.

A cikk felidézi a Wall Street Journalben megjelent korábbi statisztikát, amely szerint Az éhezők viadala című könyvet a Kobo olvasó használói például 57 oldal/óra átlagsebességgel olvasták. Ahogy azt is tudni, hogy az olvasók melyik részeket jelölték be maguknak leggyakrabban és annak statisztikáját is megmutatják az eszközök, hogy egy trilógia első része után kíváncsiak-e az olvasók a többire.

A Nyelv és Tudomány írása szerint éppen ezért ma már a kiadók egy része először digitálisan dobja a piacra a műveket, és csak az ott leszűrt tapasztalatok után adja ki a könyveket papíron is – szükség esetén módosított formában.