szerző:
MTI

A hagyományos, egy processzoros számítógépekhez képest naponta egy évnyi számítást képes elvégezni Superman, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem új szuperszámítógépe.

Péceli Gábor, a BME rektora a számítógép értékét 70 millió forintra becsülte. Megjegyezte, a 360 CPU maggal rendelkező, majdnem 6 teraflops (mintegy 6 billió végrehajtás/másodperc) teljesítményű gép "új minőséget" jelent a BME számára, hiszen segítségével felgyorsul a nagy paramétertérrel rendelkező problémák vizsgálata.

A rektor kiemelte, hogy az eszköz révén új lendületet kaphat a kutatások azon szegmense, amelyhez modellezés, szimuláció szükséges. "Talán ez a számítógép képes hozzájárulni ahhoz az integrációs törekvéshez, hogy a különféle karok, tanszékek kutatócsoportjai még szorosabban együtt tudjanak működni" - fogalmazott, hozzátéve, hogy a gép nemcsak a doktoranduszoknak, fiatal kutatóknak jelent nagy lehetőséget, hanem az egyetem egészének is.
©
A Superman nevű számítógép májusban érkezett az egyetemre és augusztus végén kezdődött a próbaüzem. Szeberényi Imre az elmúlt egy hónap alatt elvégzett munkát ismertetve arról számolt be, hogy az egyetem szinte valamennyi kara igénybe vette már a számítógép kapacitását, összesítve Superman mintegy 70-80 százalékos kihasználtsággal működött. Az igazgatóhelyettes megemlítette, hogy a számítógépet energiatakarékosra tervezték, így "az unatkozó gép" magától kikapcsol.

Ha mindazt a feladatot, ami augusztus 26. óta futtattak a gépen, egy hagyományos, 2,8 gigahertzes számítógépen végezték volna, a műveletek ideje 17 évig tartott volna, a gép egy nap alatt nagyjából egy évnyi feladatot hajtott végre.