szerző:
hvg.hu

Aki sokat számítógépezik, az általában programokat is letölt, olykor több tucatnyit. Egy idő után pedig már teljesen elveszti az áttekintést felettük. Pedig ennek nem kell így lennie.

Ha kíváncsiak vagyunk szoftvereink állapotára, vagy egyáltalán arra, hogy milyen programok is vannak a gépünkön, érdemes segítségül hívni a SUMO nevű ingyenes programot. A neve egyébként a Software Update Monitor kifejezésből képzett betűszó, viszont elnevezésével ellentétben nem csak a frissítéseket menedzselhetjük vele, bár tény, hogy ez az elsődleges funkciója.

A letöltése után az exe fájlra kattintva telepíthetjük. Ügyeljünk arra, hogy a telepítése során felajánlja majd egy új gyorskereső telepítését, ezt ne engedélyezzük: egyszerűen szedjük ki a pipákat a három kis négyzetből.

A program az indítása után leltárt készít a gépünkön található valamennyi programról, itt meglepetések is érhetnek, olykor nem is gondoljuk, mennyi szoftver ücsörög a gépünkön. A SUMO persze a programok frissességét is vizsgálja (ehhez az Ellenőrzés gombra kell kattintanunk), és három csoportba sorolja őket aszerint, hogy mennyire elavultak már, mennyire fér rájuk egy update, aminek a lehetőségét is azonnal felkínálja. Hogy ezt elfogadjuk, a Frissítés letöltése gombra kell kattintanunk.

Ha valamelyik program nevére ráállunk, majd rákattintunk az egérgombbal, egy helyi menü jön elő, akár ennek a segítségével is frissíthetjük a programot, vagy csak egyszerűen megnyithatjuk, ha már nem emlékszünk, miről is van szó.

Ha pedig egy olyan programot találnánk, amelytől szívesen megszabadulnánk, akkor érdemes egy jó programeltávolítót bevetni, például azt, amelyről ebben a cikkünkben írtunk.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!