szerző:
hvg.hu

Úton-útfélen kérik, és mi úton-útfélen megadjuk az e-mail-címünket, azután csodálkozunk, ha elöntenek bennünket a spamek. Védjük ki ezt!

Amikor regisztrálunk egy oldalon, azonnal elkérik az e-mail-címünket, egyrészt, hogy visszaigazoló mailt küldjenek, másrészt hogy az oldal üzemeltetői meggyőződjenek arról, hogy valóban új belépők vagyunk.

E-mail-címünk megadása azonban kockázatokat is rejt, s ezt előbb-utóbb meg is tapasztaljuk, amikor szembe nézünk a spamek áradatával. Ha el szeretnénk kerülni ezt, akkor létrehozhatunk egy másik e-mail-fiókot, amit kifejezetten ilyen célokra tartunk fenn, vagy készíthetünk eldobható vagy épp maszkolt/rejtett címet is. Ez utóbbira mutatunk egy mindig kéznél lévő megoldást.

A MaskMe egy Chrome-bővítmény, amelyet innen tölthetünk le. A letöltése után megjelenik az ikonja a felső eszközsávban. Ha először kattintunk rá, a szolgáltatás oldalára kerülünk, ahol meg kell adnunk valós e-mail-címünket (ennek majd később látjuk a jelentőségét), illetve jelszót is választanunk kell hozzá.

E rövid regisztráció után már használhatjuk is a bővítményt, ami ebben az esetben azt jelenti, hogy ha egy olyan oldalra kerülünk, ahol regisztrációra van szükség, s az e-mail kitöltése mezőre kattintunk, egy kis ablak jön fel, amelyben kiválaszthatjuk, hogy az eredeti vagy egy rejtett e-mail címmel regisztrálunk (Mask My Email).

Ha ezután felül jobbra a Click here… feliratra kattintunk, eldönthetjük, hogy a későbbiekben fogadjuk-e igazi e-mail-címünkön is az említett oldalról érkező üzeneteket, vagy blokkoljuk az oldalt. Itt egyébként bármikor menedzselhetjük rejtett mail-címeinket, azaz tetszés szerint blokkolhatunk később bárkit.

Ha elég körültekintőek vagyunk a beállításoknál, az ilyen rejtett címekkel egyszerűen megóvhatjuk levelezőfiókunkat a spamektől.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!