szerző:
hvg.hu

Lassan kezünk kiterjesztésévé válik a billentyűzet, annyit gépelünk, miközben dolgozunk, szórakozunk. Ha gyorsan és flottul bánunk a billentyűkkel, értékes időt takaríthatunk meg.

A gyors és pontos gépelés értékes perceket takaríthat meg számunkra, így érdemes picit gyakorolnunk, különösen hogy ezt egészen egyszerűen, akár közvetlenül a böngészőnkből is megtehetjük. Ebben segíthet a Type Fu nevű ingyenes szolgáltatás, amelynek használatához semmit sem kell letöltenünk, közvetlenül a böngészőnkből érhetjük el.

Lépjünk fel a szolgáltatás oldalára, ahol tíz nehézségi fokozat közül dönthetjük el, melyiket próbáljuk. A Settings fül alatt választhatjuk ki a billentyűkiosztást, a Lesson alatt pedig beállíthatjuk, hogy betűket, szavakat, számokat vagy – angol nyelvű – mondatokat adjon-e meg a rendszer.

Az Enter lenyomása után kezdődhet a gépelés, amit a régi írógépek zajára emlékeztető hanghatás kísér. Ha végeztünk, láthatjuk gépelésünk sebességét, pontosságát, illetve azt, hogy mennyi idő alatt birkóztunk meg a feladattal. A szolgáltatás statisztikát is készít a leggyakoribb elütéseinkről.

Most már tehát az ellenfél is megvan: a gépelési sebesség és persze a pontosság: velük lehet felvenni a versenyt a következő alkalommal.